Уеб засне невероятен изпълнен със звезди портрет на Стълбовете на сътворението (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 октомври 2022 в 07:28 11198 0

Близката инфрачервена светлина разкрива огромни популации от формиращи се звезди, много от които все още са обвити в прах. Кредит: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Камерата за близкия инфрачервен спектър NIRCam на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА е заснела тази блестяща гледка към Стълбовете на сътворението - и тя изисква да бъде разгледана пиксел по пиксел. Това е зашеметяваща сцена, която може да изглежда едновременно позната и напълно нова. За първи път тя е заснета от космическия телескоп Хъбъл на НАСА през 1995 г. и е последвана през 2014 г., а много други телескопи са се вглеждали дълбоко в тази сцена. За първи път обаче обсерватория предоставя толкова подробни данни в близкия инфрачервен спектър на светлината. Новообразуваните звезди изпъкват в нюанси на розово, червено и пурпурно. Все още формиращите се звезди, които остават скрити дълбоко в прашните стълбове, приличат на разтопена лава, а напълно формиралите се сини и жълти звезди обсипват сцената.

Къде са галактиките, които често " правят фотобомби" на снимките на Уеб? Стълбовете се намират непосредствено пред диска на нашата галактика Млечен път, който блокира гледката ни към галактиките, разположени зад него. Тя също така е осветена от колективната светлина на препълнената "сцена" от звезди. С тези нови данни изследователите ще могат да актуализират сложните модели на звездообразуване с още по-точни данни за броя на звездите и количествата прах. Ясно е, че ни предстои да научим много повече за това как се формират звездите.

Стълбовете на сътворението Стълбовете на Сътворението се очертават в калейдоскоп от цветове в изгледа на космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА в близката инфрачервена светлина. Стълбовете изглеждат като арки и кули, издигащи се от пустинен пейзаж, но са пълни с полупрозрачен газ и прах и постоянно се променят. Това е регион, където се формират млади звезди – или едва са излезли от прашните си пашкули, докато продължават да се формират. Кредит: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Уеб от НАСА прави пълен със звезди портрет на Стълбовете на сътворението

С изящни детайли космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" е заснел пищен, сложен пейзаж - емблематичните Стълбове на сътворението. Това е регион, в който се формират нови звезди в плътни облаци от газ и прах. Триизмерните стълбове приличат на величествени скални образувания, но са много по-прозрачни. Тези колони са съставени от хладен междузвезден газ и прах, които понякога изглеждат полупрозрачни в близката инфрачервена светлина.

Новият изглед на Уеб за Стълбовете на Сътворението, които за първи път станаха известни, когато бяха заснети от космическия телескоп Хъбъл на НАСА през 1995 г. , ще помогне на астрономите да преработят моделите си на формиране на звезди чрез идентифициране на много по-прецизен брой новообразувани звезди, заедно с количествата газ и прах в района. С течение на времето те ще започнат да изграждат по-ясно разбиране за това как звездите се образуват и избухват от тези прашни облаци в продължение на милиони години.

Стълбовете на сътворението (изображения на Хъбъл и Уеб)

Космическият телескоп Хъбъл на НАСА направи Стълбовете на сътворението известни с първото си изображение през 1995 г., но прегледа отново сцената през 2014 г., за да разкрие по-контрастен, по-широк изглед във видима светлина, показан горе вляво. Нов изглед в близка инфрачервена светлина от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, вдясно, ни помага да надникнем повече през праха в този регион на образуване на звезди. Дебелите, прашни кафяви стълбове вече не са толкова непрозрачни и много повече червени звезди, които все още се формират, излизат в полезрението. Кредит: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Новообразуваните звезди привличат вниманието на сцената в това зашеметяващо изображение от камерата за близък инфрачервен спектър (NIRCam) на Уеб. Това са ярки червени кълба, които обикновено имат дифракционни лъчи и се намират извън един от прашните стълбове. Когато в стълбовете от газ и прах се образуват възли с достатъчна маса, те започват да се свиват под собствената си гравитация, бавно се нагряват и в крайна сметка образуват нови звезди.

В снимката са и едни вълнообразни линии, които приличат на лава в краищата на някои стълбове. Това са изригвания от звезди, които все още се формират в газа и праха. Младите звезди периодично изстрелват свръхзвукови струи, които се сблъскват с облаци от материал, като тези дебели стълбове. Понякога това води и до ударни вълни, които могат да образуват вълнообразни модели, подобно на лодка, която се движи във вода. Пурпурното сияние се дължи на енергийните водородни молекули, които са резултат от струите и ударите. Това се вижда във втория и третия стълб отгоре - изображението на NIRCam практически пулсира от тяхната активност. Тези млади звезди се оценяват само на няколкостотин хиляди години.

Видео обиколка на изгледа на Стълбовете на сътворението в близката инфрачервена светлина на Уеб. Кредит: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Въпреки че може да изглежда, че близката инфрачервена светлина е позволила на Уеб да "пробие" облаците, за да разкрие големи космически разстояния отвъд стълбовете, в този изглед няма галактики. Вместо това смес от полупрозрачен газ и прах, известна като междузвездна среда в най-плътната част на диска на нашата галактика Млечен път, блокира гледката ни към по-дълбоката вселена. (Междузвездната среда е рядък газ и прах, разположен между звездите на галактиката. Тя е съставена главно от водородни атоми, молекули и твърди прахови частици.)

Изображението е разположено в огромната мъглявина "Орел", която се намира на 6500 светлинни години от нас.

Източник: Webb Space Telescope’s Captures Incredible Star-Filled Portrait of Pillars of Creation, Space Telescope Science Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !