"Джеймс Уеб" показа пръстените на Нептун

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2022 в 14:38 10901 0

Уеб е заснел пръстените на планетата Нептун. Кредит: NASA/ESA/CSA и STScI

Знаем, че Нептун има пръстени от 1989 г., когато "Вояджър 2" прелетя покрай газовия гигант и засне пръстените му за първи път. Те са много бледи, така че досега сме виждали само бледи изображения на пръстените.

Но сега най-накрая има ясни снимки, направени с камерата NIRCam на космическия телескоп "Джеймс Уеб", която снима в близкия инфрачервен диапазон от 0,6 до 5 µm.

В допълнение към пръстените, на изображенията на "Уеб" могат да се видят ярки петна в Южното полукълбо на Нептун. Това са облаци от метанов лед, движещи се в по-високите части на атмосферата. Също така слабо се вижда тънка линия, опасваща екватора на планетата, което може да означава атмосферна циркулация, движеща ветровете и бурите на Нептун. И накрая, "Уеб" за първи път засне непрекъсната ивица облаци около наблюдаван преди това вихър на южния полюс на Нептун.

Кредит: NASA/ESA/CSA и STScI

Нептун има 14 луни, седем от които също са заснети от "Уеб", всички се виждат по-горе. Най-известната от тях е Тритон, който е покрит със замръзнал бляскав кондензиран азот. Тази луна отразява средно 70% от слънчевата светлина, която пада върху нея. Светлината на Тритон надвишава тази на Нептун, защото атмосферата на планетата е затъмнена от абсорбцията на метан при дължините на вълните, които вижда "Уеб". Тритон обикаля около Нептун в странна обратна (ретроградна) орбита, което кара астрономите да подозират, че Тритон всъщност е обект от Пояса на Кайпер, уловен от гравитацията на Нептун.

Изтoчник: ESA.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !