Гигантският радио телескоп в Китай току-що откри повтарящи се сигнали от космоса

Ваня Милева Последна промяна на 10 септември 2019 в 04:27 26123 0

FAST

Спомняте ли си гигантския телескоп, построен в планинска долина в Китай и влязъл в експлоатация само преди няколко години? Сега се съобщава, че е успял да регистрира повече от 100 пъти загадъчните космически сигнали, известни като бързи радиоимпулси.

Бързите радиоимпулси или FRB (Fast radio bursts) са кратки, но мощни импулси енергия от отдалечени части на космоса. Първият бе забелязан през 2007 г. и непрекъснато се откриват все повече от тях.

Въпреки че астрономите постигнаха голям напредък в проследяването на FRB, все още не знаем какво точно представляват тези сигнали или как възникват. Те може да са причинени от черни дупки или неутронни звезди, наречени магнетари.

Вълнуващото на откритието, направено с петстотинметровия сферичен радиотелескоп (FAST - Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), е, че този бърз радиоимпулс се повтаря. Първоначалният е официално известен като FRB 121102, за първи път уловен през 2012 г. в обсерваторията Аресибо във Флорида и оттогава се появява няколко пъти.

Изследователите отбелязват, че сигналът е изминал около 3 милиарда светлинни години през Вселената, за да достигне до нас.

FAST регистрира FRB 121102 на 30 август, преди да запише десетки по-късни импулси (само в един конкретен ден, 3 септември, са открити повече от 20 импулса). 

19-лентовият приемник на FAST е особено чувствителен към радиосигнали, покрива честотния обхват 1.05-1.45 GHz и това го прави идеален за следене на FRB 121102.

Колкото повече наблюдения се правят на бързите радиоимпулси, толкова по-големи са шансове да се разбере какви точно са те. Една от идеите е, че FRB се получават при разпадане на обвивките на някои видове неутронни звезди.

Друга хипотеза гласи, че различните FRB всъщност имат различни причини, което може да обясни защо FRB 121102 се повтаря, а други - не. Ако не друго, изследователите стават все по-добри в локализирането на мястото, откъдето идват тези мистериозни сигнали електромагнитно излъчване.

Сега се добавят данните, събрани от FAST, към нарастващата база от знания за тези най-интригуващи космически явления. Екипът на телескопа вече успя да елиминира самолетните и сателитните смущения от своите измервания.

Източник: Giant Radio Telescope in China Just Detected Repeating Signals From Across Space, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !