Япония създаде първия изкуствен кратер на астероид

Японската мисия Hayabusa 2 има за цел да хвърли светлина върху развитието на Слънчевата система

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 април 2019 в 14:20 4028 0

Японски учени успяха да създадат първия изкуствен кратер на астероид.

Това е стъпка към изясняването на загадката на еволюцията на Слънчевата система.

Съобщението идва след като сондата "Хаябуса 2" изстреля взривно устройство в астероида на Рюгу в началото на този месец, за да взриви кратер на повърхността и да събере материал, с цел да разкрие повече за произхода на живота на Земята.

Юичи Цуда (Yuichi Tsuda), ръководител на проекта "Хаябуса 2" на Японската космическа агенция (JAXA), заяви пред репортери, че кратерът е са потвърден на изображения, заснети от сондата, разположена на 1700 метра от повърхността на астероида.

"Създаването на изкуствен кратер с ударник и след това детайното му проучване е първият подобен опит в света", заяви Цуда. "Това е голям успех".

Кадри, заснети от камера, отделена от космическата сонда Hayabusa2, показваща излитащи камъни от астероида Рюгу три секунди след удара на повърхността. Кредит: JAXA, Университет Кобе

Сондата на НАСА Deep Impact успя да създаде изкуствен кратер на комета през 2005 г., но само за наблюдение.

"Голямата дупка се вижда много по-ясно, отколкото се очакваше", заяви Масахико Аракава (Masahiko Arakawa,), професор от Университета в Кобе, участник в проекта, добавяйки, че изображенията показват кратер с диаметър 10 метра.

Учените от JAXA бяха предвидили, че кратерът ще бъде с диаметър около 10 метра, ако повърхността е пясъчна или три метра, ако е скалиста.

"Повърхността е пълна с камъни, но все пак създадохме толкова голям кратер. Това може да означава, че има механизъм, за който не знаем или нещо специално в материалите на Рюгу", коментира професорът.

Целта на взривяването на кратера на Рюгу е да се изхвърли "свеж" материал от повърхността на астероида, който може да хвърли светлина върху ранните етапи на Слънчевата система.

Илюстрация, показваща момента, в който космическата сонда Hayabusa2 създава кратер на астероида Рюгу. Кредит: Akihiro Ikeshita.

Смята се, че астероидът съдържа относително големи количества органична материя и вода от преди около 4.6 милиарда години, когато се е оформила Слънчевата система.

През февруари "Хаябуса 2" докосна за кратко Рюгу и стреля куршум в повърхността му, за да откърти материал за събиране на образци, преди да се отблъсне обратно към позицията си на орбита.

Мисията, струваща около 30 милиарда йени (270 милиона долара), стартира през декември 2014 г. и по план ще се върне на Земята със своите проби през 2020 година.

Снимките на Рюгу - което означава „Драконов дворец“ на японски и се отнася до замък в дъното на океана в древна японска приказка - показват, че астероидът има неравна повърхност, покрита с камъни.

Източник: Japan creates first artificial crater on asteroid phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !