Япония стана петата страна, която успешно приземи космически кораб на Луната (обновена)

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2024 в 20:24 3597 0

Слънчевата клетка не генерира електричество, спускаемият апарат вече разчита на батерия. Японските изследователи ще се опитат да получат възможно най-много данни/наука.

Кредит JAXA press conference https://twitter.com/News2406/status/1748395522065592670

Слънчевата клетка не генерира електричество, спускаемият апарат вече разчита на батерия. Японските изследователи ще се опитат да получат възможно най-много данни/наука.

Япония стана петата страна в историята, достигнала Луната. Японският космически кораб успешно се приземи меко на лунната повърхност рано сутринта в събота местно време.

Въпреки това, JAXA се нуждае от повече време, за да анализира дали спускаемият модул SLIM е извършил точно кацане.

Двата малки луноходи на SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) са освободени по план и вече предават обратно на Земята данни, заявява Хитоши Кунинака, ръководител на Института за космически и астронавтски науки, подразделение на JAXA.

Слънчевият панел на SLIM обаче не произвежда енергия и му остават само няколко часа живот на батерията. Кунинака съобщава, че приоритетна задача на кораба е да събере възможно най-много данни за кацането си и Луната. Има също така възможност слънчевият панел да не е позициониран под предвидения ъгъл.

Въпреки проблема със слънчевите панели, "това е вълнуваща новина", заяви министър-председателят Фумио Кишида. Той обеща, че японското правителство ще продължи да подкрепя космическите програми на страната.

Работата продължава

JAXA е изключила електрозахранването на модула SLIM по-малко от три часа след кацането на Луната, за да запази батериите му за евентуално рестартиране, но вече е получен "голям обем данни".

"Успяхме да завършим предаването на техническите данни и изображенията, получени по време на спускането и на лунната повърхност, преди захранването да бъде прекъснато", написа JAXA в социалната мрежа Екс (Х).

От космическата агенция допълват още, че има възможност захранването на модула SLIM да бъде възстановено.

"Според телеметричните данни слънчевите батерии на SLIM са обърнати на запад. Ако в бъдеще слънчевата светлина попадне на Луната от запад, ние смятаме, че е възможно да се генерира енергия, и в момента се подготвяме за рестартирането", посочват от JAXA.

SLIM е сред редицата лунни мисии, стартирани наскоро от държави и частни компании. Досега обаче само САЩ, бившият СССР, Китай и неотдавна Индия са кацали успешно на Луната.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън е изпратил своите поздравления на Япония за това, че е станала петата страна в историята, която успешно каца на Луната. "Оценяваме нашето партньорство в космоса и продължаващото ни сътрудничество", казва Нелсън.

JAXA се готви да анализира данните, получени по време на кацането, за да определи дали космическият апарат е успял да изпълни задачата си да кацне на поне 100 метра от целта си. SLIM се приземи в малък кратер с диаметър по-малко от 300 метра.

Повече от 50 години след като американците стъпиха за първи път на Луната през 1969 г., тя отново стана център на глобална надпревара.

Първите два опита на Япония да кацне на естествения спътник на Земята се провалиха. През 2022 г. сондата "Омотенаши" на борда на американската мисия "Артемис 1" претърпя фатален отказ на батериите малко след отделянето й в космоса. През април 2023 г. лунният модул на японската частна стартъп компания айСпейс се разби в повърхността на Луната, след като пропусна етапа на плавно спускане.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !