Има ли сигнал от извънземен разум от звезда HD 164595?

Астрономи уловиха странен силен сигнал, идващ от звезда, подобна на Слънцето

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 август 2016 в 09:00 15660 0

Кредит SAO RAS

Телескопът РАТАН-600.

Наблюдаван е странен сигнал, идващ от звезда на по-малко от 100 светлинни години от нас. Това съобщение развълнува учените от SETI, институтът, специализиран в търсене на интелигентен извънземен живот, както и хора по цял свят заради възможността, че сигналът може да е от извънземна цивилизация, съобщи Институтът SETI.

Странният сигнал е наблюдан от астрономите на телескопа РАТАН-600 в южната част на Русия през 2015 г., но е обявен едва този уикенд от Пол Гилстер (Paul Gilster), автор на сайта Centauri Dreams. Пълните констатации се очаква да бъдат обявени по време на тазгодишния Международен конгрес по астронавтика през септември.

Сигналът, изглежда, е бил обсъждан на презентация, дадена от няколко руски астрономи, както и италианския астроном Клаудио Маконе (Claudio Maccone), председател на постоянния комитет по SETI на Международната академия по астронавтика, наследявайки Сет Шостак от Института SETI. Маконе наскоро изпрати имейли на други астрономи, свързани с търсенето на извънземен разумм че е открит "силен сигнал в посока на HD 164595". 

HD 164595 е звезда с 0.99 от слънчевата маса на около 95 светлинни години от Земята, с приблизителна възраст от 6.3 милиарда години. За системата е известно, че има поне една планета, HD 164595 b, подобна на Нептун и обикаля около своята звезда за 40 дни. Тя изглежда непривлекателна за живот, но може да има и други планети в тази система, които са все още неоткрити.

Ерик Корпела (Eric Korpela), астроном от Университета на Калифорния, Бъркли и оглавяващ SETI@Home пише: "Бях впечатлен. В едно от 39-те сканирания, които преминаха над звезда, се показа сигнал около 4,5 пъти над средната мощност на шума с профил като профилът на лъч."

Силен сигнал от посоката на HD 164595. "Необработеният" запис на сигнала, заедно с очакваната форма на сигнала са от точков източник в позицията на HD 164595.

Съмненията

Трябва да се подчертае, че е малко вероятно този сигнал да се окаже от извънземна цивилизация. По-вероятно е да дължи на наземен сигнал или случаен шум. В края на краищата, буквално всеки потенциален "сигнал от извънземни" в човешката история досега се е оказвал фалшива тревога.

"Разбира се SETI@Home е видял милиони потенциални сигнали с подобни характеристики, те не са достатъчни, за да стане добър кандидат." - обяснява астрономът Ерик Корпела. 

Сет Шостак, директор на Института SETI изказва няколко аргумента, които внасят съмнение, че сигналът е от технически напреднала цивилизация.

Основни съмнения поражда мощността на сигнала, според мнението на Шостак, изказано на страницата на Института SETI. Сигналът е твърде силен, за да го остави цивилизация, подобна на нашата, ако радиопредавателят излъчва вълни във всички страни едновременно. Такъв сигнал може да породи само т. нар. "цивилизация тип II" по скáлата на Кардашев, която е усвоила енергията на своето Слънце, в случая - HD 164595, за свои нужди.

Радио телескопът РАТАН-600. Източник: nat-geo.ru

"За такъв сигнал е необходима мощност е 10 20 вата или 100 милиарда милиарда вата. Това е стотици пъти повече енергия, отколкото цялата слънчева светлина, падаща на Земята, и очевидно ще изисква източници, далеч отвъд нашите възможности" - пише Шостак. 

Но ако "те имат за цел да предадат сигнал точно към нас, това ще доведе до намаляване на изискването за мощност. Дори ако са с антена с размерите на 1000-метровия инструмент Аресибо, те все пак ще трябва да имат повече от един трилион вата, което е сравнимо с общата консумация на енергия на цялото човечество" - заключава астрономът.

Ерик Корпела от SETI@Home обръща внимание на техническите характеристики на получения сигнал:

"... приемниците [на РАТАН-600] правят широколентови измервания, там няма как този "сигнал" да се разграничи от естествени радио сигнали (звездно изравняване, активно галактическо ядро, микрогравитационни лещи на източник от фона и т.н. ). Няма и нищо, което би могло да го разграничи от сателит, минаващ през областта на обхвата на обхвата на телескопа".

"Общо взето, това е сравнително безинтересен сигнал от SETI гледна точка. Но журналистите нямат този бекграунд, за да знаят, че не е интересен. И тъй като влезе в медиите, всеки ще го погледне. Телескопът ATA (Allen Telescope Array) го гледа. Някой ще го погледне с Аресибо, и всички ще се включим в състезанието. И аз ще проверя базата данни на SETI@Home за тази позиция. И ще намерим едно нищо. Не сме за първи път в това родео, така че знаем как работи" - споделя ръководителят на SETI@Home Ерик Корпела.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !