Какво представляват странните сини петна в земната атмосфера

Астронавт на борда на МКС наскоро засне странно изображение на Земята с две несвързани помежду си сини петна светлина, сияещи в атмосферата на планетата.

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2022 в 00:01 2061 0

Тази снимка, направена от МКС над Южнокитайско море на 30 октомври 2021 г., показва двойка несвързани яркосини петна в земната атмосфера. Кредит на снимката: NASA Earth Obsrvatory

Астронавт, намиращ се на борда на Международната космическа станция (МКС), е направил наскоро необичайно изображение на Земята от космоса, което съдържа две странни сини петна светлина, проблясващи в атмосферата на нашата планета. Сияещата двойка може да изглежда като от друг свят.

Но всъщност те са резултат от две несвързани помежду си природни явления, които просто са се случили по едно и също време.

Изображението е заснето миналата година от неназован член на екипажа на експедиция 66, когато МКС преминава над Южнокитайско море. Снимката е публикувана онлайн на 9 октомври от Земната обсерватория на НАСА.

Първото светлинно петно, което се вижда в долната част на изображението, е мощна мълния, ударила някъде в Тайландския залив. Мълниите обикновено са трудни за наблюдение от МКС, тъй като обикновено са покрити с облаци. Но този конкретен удар е настъпил в непосредствена близост до голяма, кръгла пролука в горната част на облаците, което е довело до осветяване от мълнията на околните стени на облачната структура, подобна на калдера, създавайки поразителен светещ пръстен.

Първото синьо петно е резултат от удар на мълния, която осветява огромна облачна маса в Тайландския залив. Кредит: NASA Earth Obsrvatory

Различните цветове на видимата светлина имат различна дължина на вълната, което влияе на взаимодействието им с атмосферните частици. Синята светлина е с най-къса дължина на вълната и следователно е най-вероятно да се разсее, което е довело до посиняване на Луната на това изображение. Същият ефект обяснява и защо небето изглежда синьо през деня: защото сините дължини на вълните на слънчевата светлина се разсейват най-много и стават по-видими за човешкото око, съобщава НАСА.

Второто синьо петно е резултат от разсейването на лунната светлина от частици в земната атмосфера. Кредит: NASA Earth Obsrvatory

На снимката се вижда и блестяща мрежа от изкуствени светлини, идваща от Тайланд. Другите видими източници на светлинно замърсяване на снимката се излъчват от Виетнам и остров Хайнан, най-южния регион на Китай, въпреки че тези източници на светлина са до голяма степен закрити от облаци. Оранжевият ореол, успореден на кривината на Земята, е ръбът на атмосферата, който е известен като "земен лимб", когато се гледа от космоса.

Източник: Bizarre blue blobs hover in Earth's atmosphere in stunning astronaut photo. But what are they?, Harry Baker, Live Science 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !