Китай твърди, че може да е получил сигнали от извънземни (видео)

Учените все още не са изключили източникът на сигналите да са земни радиосмущения

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2022 в 00:01 6610 0

Китайският сферичен радиотелескоп с петстотинметрова апертура FAST може да е открил сигнали от живот, идващи отвъд Земята
Китайският сферичен радиотелескоп с петстотинметрова апертура FAST може да е открил сигнали от живот, идващи отвъд Земята. Кредит: Wikimedia Commons/ Absolute Cosmos

Китайският сферичен радиотелескоп с петстотинметрова апертура FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), разположен в провинция Гуейджоу, е най-големият в света радиотелескоп с една чиния, еквивалентен на 30 футболни игрища.

Към момента това е последният останал гигантски радиотелескоп с една чиния след като пострада от ураган обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Китайското министерство на науката твърди, че радиотелескопът FAST е открил необичаен сигнал, който може да идва от извънземна цивилизация.

Възможно ли е това да е истина или е просто радиосмущение?

Сигнали от космоса

Китайският гигантски радиотелескоп, наричан от медиите "Небесното око" е уловил някакви "подозрителни сигнали" според доклад във вторник от Science and Technology Daily, официалният вестник на Министерството на науката и технологиите.

Изследователите от Пекинския нормален университет (Beijing Normal University), които са открили сигналите, смятат, че идват от извънземна цивилизация. Главният учен, ръководител на група за търсене на извънземна цивилизация към катедрата по астрономия на университета, професор Джан Тундзие (Zhang Tongjie), съобщава за изданието, че неговият екип с помощта на „китайското небесно око“ е открил няколко възможни случая на сигнали от вероятни технологични следи от извънземни цивилизации.

Китайският изследовател разказва пред вестника, че телескопът FAST е открил „няколко теснолентови електромагнитни сигнала, различни от улавяните в миналото“, а също и че „в момента екипът работи върху по-нататъшното изследване.“

Космологът Джан Тундзие добавя също и че новите сигнали могат да бъдат и просто радиосмущения.

Тундзие отбелязва, че възможността тези сигнали да са радиосмущения е много голяма, но трябва това да бъде допълнително потвърдено и изключено, преди да може да се докаже, че наистина са от цивилизация в космоса, предава изданието Insider думите на професора.

Гигантската чиния започва да се изгражда през 2011 г., влиза в експлоатация през септември 2016 г. и струва 171 милиона долара.

Едва три години по-късно, през януари 2020 г., след серия от тестове, обсерваторията най-накрая е обявена за напълно работеща. Тя става достъпна за световната научна общност през август 2021 г.

Големият размер на "Небесното око" му позволява да открива слаби радиовълни от пулсари и далечни галактики.

Изследователите са идентифицирали два набора повтарящи се сигнали през 2019 г., а през 2021 г. - общо 1652 независими високоенергийни бързи радиоимпулси от един източник за 47 дни. През 2022 г. екипът открива друг подозрителен сигналв данните за наблюдение на екзопланети.

До февруари 2020 г. учените обявяват първите SETI наблюдения с помощта на FAST.

„Китайското небесно око“ се присъединява към проекта Breakthrough Listen на SETI през октомври 2016 г., проект, чиято цел е да търси интелигентен живот в космоса.

Като най-големият и най-чувствителният радиотелескоп в света в момента, на телескопа се възлагат големи надежди в търсенето на извънземни цивилизации. Това е и една от петте основни научни цели на „Китайското небесно око“, пише Science and Technology Daily.

Фалшиви аларми и необичайни радиосигнали в миналото

Радиотелескопите винаги са били основната сила в търсенето на извънземни цивилизации. През 60-те години на миналия век американският астроном Франк Дрейк стартира първия съвременен експеримент за търсене на извънземен интелигентен живот.Той използва радиотелескопа Аресибо, най-големият радиотелескоп в Съединените щати по това време, но не открива нищо.

Учените отдавна засичат необичайни радиосигнали от космоса, за които също се смята, че са сигнали от извънземен живот, но се оказват фалшиви аларми.

Например радиотелескопът  „Голямото ухо“ (Big Ear) - прякор за радио обсерваторията на Държавния университет na Охайо открива силен теснолентов радиосигнал на 15 август 1977 г. Телескопът е проектиран да подпомага търсенето на извънземен разум. По-късно бе установено, че сигналът идва от посоката от съзвездието Стрелец. След това е наречен "Уау! сигнал".

Уау! сигнал. Ограденият код 6EQUJ5 описва промяната в интензивността на получения сигнал във времето. Кредит: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Сигналът пристига в „Голямото ухо“ на 15 август 1977 г. като част от проект на SETI в излезлия от употреба радиотелескоп. Въпреки годините търсене, никой не бе успял да обясни силния, уникален сигнал, продължил цели 72 секунди. И оттогава не е откриван отново.

Проучване от 2017 г.  потвърждава, че не е от извънземен живот, а е природен феномен, генериран от комета.

Джан Тундзие съобщава, че „Китайското небесно око“ има три основни предимства при търсенето на извънземни цивилизации: има по-голяма площ за наблюдение на небето, два пъти по-висока чувствителност и може да приема сигнали от 19 различни небесни зони.

Източник: 

China Announces Its 'Sky Eye' Telescope May Have Detected Signals From Extraterrestrial Life or Civilization Beyond Earth
Margaret Davis, Science Times

Searching for extraterrestrial civilization, "China Sky Eye" found suspicious signals
Science and Technology Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !