Китайската компания тества прототип на многократна употреба на първа степен на ракета

Предназначен е за новата ракета Hyperbola-3

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2023 в 00:00 2970 0

 Тестовата степен на ракетата  Hyperbola-2Y на iSpace по време на 2 ноември 2023 г. на космодрума Jiuquan

Кредит iSpace

Тестовата степен на ракетата Hyperbola-2Y на iSpace по време на 2 ноември 2023 г. на космодрума Jiuquan.

Китайската частна компания i-Space (или Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd.) успешно тества процедурата за излитане и вертикално кацане на прототип на многократно използване на първа степен на бъдещата двустепенна ракета Hyperbola-3, съобщава Space News.

Тестовият полет е продължил 51 секунди, през което време прототипът на първата степен, оборудван с двигател с променлива тяга, е излетял вертикално до 178 метра, след което плавно се е спуснал и кацнал върху четирите си крака.

Кредит: @AJ_FI / twitter.com

Първият полет на Hyperbola-3 може да се състои през 2025 г., ракетата ще бъде оборудвана с метан-кислородни двигатели и ще може да достави 13,4 тона полезен товар на ниска околоземна орбита.

Може да лети в три конфигурации с различен брой странични бустери, като една от конфигурациите е с асиметричен дизайн, което е много необичайно за космонавтиката.

2023 г. бе забележителна година за китайските компании за комерсиални изстрелване. CAS Space, Galactic Energy, iSpace, Expace, Space Pioneer и Landspace достигат орбита. Те включват първите китайски успехи в изстрелването на Space Pioneer и Landspace.

Очаква се космическата станция Tiangong да даде възможност на частните ракети-носители да получат договори за доставка на товари. Националната широколентова мегаконстелация Guowang LEO също се очаква да предостави възможности за търговски участници.

Източник: China’s iSpace launches and lands rocket test stage, Space News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !