Kолко километра изминахте днес? 25 532 242 560 км

Ваня Милева Последна промяна на 24 август 2020 в 00:02 13538 0

Големият Атрактор. Кредит: Pinterest

Въпрос: колко километра изминахте днес?

В зависимост от ежедневната ви работа, отговорът ще бъде няколко километра или десетки километри. А професионалните шофьор или пилоти, ще натрупат няколкостотин или няколко хиляди километра. Но нищо повече.

Това, което повечето хора забравят, е, че изминават не само тези километри, но и още много, возейки се с Майката Земя. Защото тя не стои неподвижно във Вселената. Има цял списък с движения, с които Земята извършва и които ни гарантират, че всеки път пътуваме много повече километри, отколкото подозираме на пръв поглед:

На първо място Земята се върти. Ако сте на Северния или Южния полюс, това не води до допълнителни километри, но ако живеете на екватора, ще покриете повече от 40 000 км допълнително на ден. Това не е нищо.

Земята се върти около Слънцето, една обиколка годишно. Скоростта й е около 29 км в секунда, или 2505 600 км на ден. Пак не е кой знае какво.

Цялата Слънчева система обикаля около центъра на Млечния път. Изглежда, че това става доста бързо: не по-малко от 322 км в секунда или около 27 820 800 км на ден. Отново разстояние, може да не впечатли всеки.

Но това не е всичко. В рамките на локалния куп галактики, в който участват Млечният път и галактиката Андромеда, също се извършват някои движения, предизвикани от гравитацията. Със скорост от около 130 км в секунда споменатите галактики се насочват една към друга и това произвежда ежедневно движение от около 11 322 000 км. 

Това ли всичко? Не разбира се, че не. Защото цялата тази локална група галактики не стои неподвижно във Вселената. Не, някъде във Вселената мега-голям суперклъстер на галактики, наречен Големият Атрактор, е скрит в съзвездието Хидра. И той също ни привлича, защото със скорост 600 км в секунда вече сме на път към този суперклъстер, заедно с местната група. С други думи, 51 840 000 км за 24 часа. Невероятно.

И накрая, съществува движение, причинено от разширяването на Вселената. Скоростта, с която се отдалечаваме от всяка точка на Вселената, е около 300 км в секунда, така че стават 25 920 000 км на ден.

Освен въртенето около оста на Земята, което зависи от нашето положение на Земята, всички други скорости са еднакви за всички на нашата планета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !