Комета, приближаваща Земята, може да стане по-ярка от Венера тази есен

Ваня Милева Последна промяна на 23 май 2024 в 00:00 1740 0

Астрономът Джанлука Маси (Gianluca Masi) от проекта за виртуален телескоп засне това изображение на кометата C/2023 A3 Tsunchinshan-ATLAS на 5 май 2024 г. от Чекано, Италия.

Кредит Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project

Астрономът Джанлука Маси (Gianluca Masi) от проекта за виртуален телескоп засне това изображение на кометата C/2023 A3 Tsunchinshan-ATLAS на 5 май 2024 г. от Чекано, Италия.

След уникалното северно сияние над България, което ни изненада дори два пъти, може би през 2024 г. ни очакват още невероятни небесни атракции като например ярка комета с просто око.

През последните няколко години две комети бяха сензация. В началото на февруари 2023 г. кометата C/2022 E3 (ZTF), неофициално наричана "Голямата зелена комета", премина близо до Земята и след това през последния месец кометата 12P/Понс-Брукс привлече вниманието поради увеличената си яркост и склонността си към внезапно изригване. Тя изглежда, че изхвърля газообразни нишки, наподобяващи рога, заради което е наречена "Дяволската комета".

Единственият проблем за обикновените хора е, че и двете комети са трудни за виждане, освен ако не се намирате под тъмно, незамърсено със светлина небе. И дори през добър бинокъл или малък телескоп и двете бяха доста невпечатляващи, изглеждайки като бледи, размити петна светлина.

Ще стане ли кометата ярка и лесна за наблюдение?

Но до края на това лято може да имаме добра представа дали ще имаме ярка и лесна за наблюдение с невъоръжено око комета, красяща нашето ранно есенно вечерно небе. Въпросната комета е C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), открита от Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) в Южна Африка на 22 февруари 2023 г. ATLAS е роботизирана система за ранно предупреждение, разработена специално за откриване на близо прелитащи до Земята астероиди няколко седмици до само дни, преди да могат да ударят нашата планета.

Първоначално смятан за астероид, по-късно бе установено, че същият този обект е заснет шест седмици по-рано от обсерваторията Purple Mountain (Tsuchinshan - Цунчиншан) в източната част на Нанкин, Китай. Оттогава е определено, че всъщност е приближаваща комета.

Когато кометата бе забелязана за първи път, тя е далеч отвъд орбитата на Юпитер, на около 1,09 милиарда километра от слънцето. Но на 27 септември тази година Tsuchinshan-ATLAS ще се приближи най-много до Слънцето, достигайки до 58 милиона км. Това е средното разстояние на планетата, която е най-близо до Слънцето - Меркурий.

И малко повече от две седмици по-късно, на 12 октомври, кометата ще премине само на 71 милиона километра от Земята.

Тези цифри предполагат, че кометата може да стане по-ярка до втора или евентуално дори до първа звездна величина и може да развие забележителна опашка, която може да създаде привлекателна гледка в западното вечерно небе в средата на октомври 2024 г.

Звездна величина/магнитуд

Смята се, че обектите с магнитуд 10 вече може да се виждат с бинокъл. Магнитудът (звездната величина) е мярка за яркостта на звездите или на други небесни обекти. На скалата на звездните величини, по-малките стойности съответстват на по-голяма яркост и обратно. Скалата на звездните величини е логаритмична. Ярките звезди условно се наричат звезди от 1-ва звездна величина. За пример магнитудът на Слънцето е -26,73, а на най-слабата наблюдаема звезда е 23,5. Сириус е със звездна величина -1.3

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) на 26 април 2024 г., както се вижда през 8-инчов телескоп с рефлектор f/4. Кредит: Wikimedia Commons/C messier/CC BY 4.0)

Може да останем разочаровани

За съжаление, изчисленията показват, че Tsuchinshan–ATLAS има орбитален ексцентрицитет от 1,0001081, което означава, че "идва за първи път", директно от Облака на Оорт - сферична обвивка от ледени космически отломки, за която учените предполагат, че се намира далеч отвъд външните граници на Слънчевата система и се смята, че съдържа милиарди или дори трилиони комети.

Слънце, Пояс на Кайпер, Облак на Оорт. Кредит: Wikimedia Commons

Кометите, произхождащи от Облака на Оорт, никога преди не са преминавали близо до Слънцето и техните ядра са покрити с много летливи материали, които се изпаряват далеч от Слънцето, създавайки краткотрайни скокове на яркост. Но тъй като тези комети се приближават до Слънцето, тяхната яркост се забавя или дори спира напълно.

Повечето - макар и не всички - комети, произхождащи от Облака на Оорт, често са разочароващи. Обикновено, когато тези комети пресичат орбитата на Марс, тяхната продължителна тенденция на изсветляване започва да отслабва и този внезапен спад в яркостта може да е сигнал, че в крайна сметка тя ще се окаже недостатъчна, за да се наблюдава с просто око.


Илюстрация на Слънчевата система, показваща позицията на кометата C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS към 21 май 2024 г. Кредит: TheSkyLive.com

Чак в средата на лятото

Кометата Tsuchinshan–ATLAS няма да стигне до тази точка в орбитата си до края на юли. Ако след това продължи постоянно да става все по-ярка след това време, тогава има голяма вероятност да се превърне в впечатляваща гледка. Но по-вероятно е, ако тенденцията към изсветляване внезапно се забави или дори спре, да се провалят надеждите ни за добро шоу. 

Прогнозите за комети са доказано ненадеждни в много случаи поради хаотичното естество на кометните ядра.

Дотогава можем само да чакаме и да гледаме.

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) във вечерното небе на 16 октомври 2024 г., ниско в небето между ЮЗ и З, около 19:40. Кредит: Stellarium По-голяма.

Прашните отражения са ключът към доброто шоу

Друго нещо, което може да работи в наша полза е, че геометрията на кометата спрямо Слънцето и Земята я поставя почти между Слънцето и Земята около 8 октомври, създавайки феномен, известен като "разсейване на слънчевата светлина напред". Ако кометата е особено прашна, праховите частици, изхвърлени от ядрото на кометата, биха разпръснали слънчевата светлина предимно в посока напред и биха могли да предизвикат драматичен скок в яркостта на кометата.

Някои изчисления предполагат, че Tsuchinshan–ATLAS може да стане толкова ярка, колкото Венера около 8 октомври 2024 г. - въпреки че, както кометите от 1927 и 2007 г. - също ще бъде много близо до позицията на Слънцето. През следващите дни обаче Tsuchinshan–ATLAS трябва да се движи бързо на север и да се разположи добре за наблюдение в западното небе до средата на октомври. Въпреки че сега ще избледнява, докато се отдалечава както от слънцето, така и от Земята, да се надяваме, че ще бъде достатъчно ярка, за да се вижда добре с невъоръжено око, може би придружена от забележителна опашка.

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), наблюдавана в съзвездието Дева на 11 май 2024 г. Кредит: Wikimedia Commons/Cpayoub/CC0

Без гаранции

Но гаранции няма. В миналото е имало комети, които привидно са обещавали страхотно шоу, което не е оправдало очакванията. Но пък имало е комети, които не са изглеждали така, сякаш ще се представят добре, но неочаквано са се превърнали в небесни забележителности. Кометата NEOWISE изненада всички през лятото на 2020 г., като направи добро шоу.

"Ако трябва да залагате, залагайте на кон, а не на комета!", казва един легендарен експерт по кометите, д-р Фред Уипъл (Fred Whipple). 

Източник: A comet approaching Earth could become brighter than the stars this fall, Joe Rao, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !