Луната е наопаки, ако я гледате от Австралия. Странно, но обяснимо

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 януари 2019 в 00:00 8457 2

Кредит Wikimedia Commons

Ако отидете в Австралия, тя няма да ви впечатли само с уникалната си фауна и обратните си сезони. Когато погледнете нагоре към пълната Луна, ще осъзнаете, че тя е наопаки.

Не само че е странно, но това любопитно следствие на факта, че нашата планета е кръгла, има изненадващи последици за изследователите, които се опитват да проучат нощното небе.

„От наша гледна точка Луната и нощното небе всъщност са завъртяни на 180 градуса в сравнение с това, което виждат нашите колеги от Северното полукълбо“, обяснява за ScienceAlert Джейк Кларк (Jake Clark), астроном от Университета на Южен Куинсланд в Австралия.

"На юг виждаме лунното тъмно "Море на бурите" (Oceanus Procellarum) в югоизточния ъгъл, в сравнение със северозападния ъгъл за северния наблюдател".

Но защо изглежда така?

Защото физически сме с главата надолу в сравнение с някой от противоположното полукълбо.

Тази графика показва какво имаме предвид:

Това се отнася и за лунния полумесец - в зависимост от това къде се намирате на нашата планета - полумесецът ще е съответно завъртян.

А близост до екватора лунният сърп ще изглежда като усмихнато лице, обяснява Кларк.

Но не само Луната променя ориентацията си - всички звезди, които можете да видите, ще бъдат или различни, или обърнати с главата надолу.

"Зависи от това къде се намирате на Земята, но като цяло съзвездията, които виждаме в южното полукълбо, са завъртяни отново на 180 градуса в сравнение със Северното полукълбо", отбелязва Кларк.

"В Австралия кракът и коланът на Орион са известни като "Касеролата" , тъй като прилича на голяма стара тенджера!"

Южният кръст (наричан още Crux) например се вижда почти през цялата година в Южното полукълбо, но от Северното полукълбо не се вижда  изобщо.

И така, какво означава всичко това за астрономите?

Ако звездите, които искате да изучавате, не може да се видят от вашата страна на земното кълбо, това може да е проблем. Но вече има толкова много телескопи по цял свят, а дори и няколко в космоса.

"Ние, астрономите, разполагаме с телескопи от световна класа, разпръснати по целия свят - от планината Мауна Кеа на Хавайските острови до планината Кент в Куинсланд, опитвайки се да разгадаем най-големите мистерии на Вселената, независимо от това от кое полукълбо сме", обяснява Кларк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

21.01 2019 в 21:14

Не е упадък, а е изместване на приоритетите. През 15 век мореплаването е било на върха на науката и технологията - с логичните следствия. А че на юг небесната картина е друга са го знаели поне още в древна Елада.

12688

1

Emil Kasamakov

18.01 2019 в 15:08

През 15 век испанци, англичани, французи и холандци постоянно тръгнали да обикалят Южното полукълбо в опит да намерят нови търговски пътища. Цяла Европа научила, че на юг звездите и небесните тела се вижда различно (имало и по-ранни пътешествия, но не били толкова известни). Дори и най-тъпият моряк го е знаел и го е разказвал на необразованите си сухоземни приятели.

Днес 500 години по-късно, въпреки масовото образование все още зрели хора си обясняват един на друг, че Луната оттам се виждала странно и това имало "изненадващи последици за изследователите". И това се пише в издание за наука?!
В същото време други статии парадоксално ни обясняват, че хората били станали по-умни.
https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Kak-da-povishim-svoia-IQ-rezultat_120769.html

На това му се казва упадък.