Марсиански електроцентрали на сух лед

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2015 в 20:24 4635 0

Кредит MarsOneProject (Screenshot)

Tези, които един ден ще колонизират Марс, ще имат нова технология, с която ще добиват енергия от замръзналия въглероден диоксид.

Изследователи от университетите на Нортъмбрия и Единбург са измислили как да се захранват с енергия първите колонизатори на Марс. На Червената планета има сух лед, който може да бъде използван за производство на енергия, благодарение на ефекта на Лайденфрост, съобщи наскоро сайтът на Университета Нортъмбрия.

Иновативната техниката, представена от учени от двата университета, е публикувана в списание Nature Communications.

Изследването предлага нов вид генератор за производство на енергия на базата на т.н. ефект на Лайденфрост, според който течност, влизаща в контакт с тяло, което е много по-горещо от точката на кипене на течността, създава изолиращ слой пара, който предпазва течността от бързо кипене. Този ефект се наблюдава, когато капка вода, попадайки в горещ тиган, започва да се търкаля по повърхността, вместо незабавно да се изпари.

Ефект на Лайденфрост. Илюстрация:  Jonathan Sanderson

Същото явление се случва и с твърд въглероден диоксид, по-известен като сух лед. Блокове от сух лед могат да левитират над нагрети повърхности защитени с бариера от изпаряващ се газ. Учените предлагат да се използва парата, създадена от този ефект, за да се задвижва двигател.

Изследователите от университета Нортъмбрия са направили прототип на генератор, който използва за първи път ефекта на Лайденфрост като начин за добиване на енергия и може да работи с парче сух лед.

Конструкцията се състои от нагреваема повърхност във формата на диск с профил, подобен на лопатките на турбина. Ако на такава нагрята повърхност се постави капка вода, образуваната в контактната зона пара не само ще я накара да "левитира", но и ще я тласне в определена посока. И капката ще се движи в кръг, докато не се изпари. 

Ако вместо капка, поставим диск сух лед, изпаряващият се въглероден диоксид ще започне да върти диска, при това, геометрията на повърхността няма да му позволи да се разлети встрани - потоците газ ще се връщат към центъра на диска. А ако на диска от сух лед се закрепят магнити и се постави цялата конструкция в проводящ контур, то ще се получи истински електрогенератор, в който няма триещи се части и по този начин, ще бъде с нищожни загуби на триене. Изобретателите са публикувани видео за това как работи техният генератор.

Сухият лед не е в изобилие на Земята, но вече има доказателства от сондата Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА (MRO), че се среща по повърхността на Червената планета. Ако се използват базираните на ефекта на Лайденфрост турбини и местния ресурс от сух лед, ще може да се създадат в бъдеще централи на повърхността на Марс, а те ще осигурят енергия за дългосрочни изследвания и колонизация.

"Въглеродният диоксид на Марс играе същата роля, както водата на Земята. Той е широко достъпен ресурс, подложен на циклични фазови промени при естествените марсиански температурни изменения", каза д-р Родриго Ледесма-Аиляр (Rodrigo Ledesma-Aguilar), съавтор на изследването. "Може би бъдещите електроцентрали на Марс ще се възползват от този ресурс, за да добиват енергия".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !