Морзовата азбука на марсианските дюни

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юли 2016 в 10:05 11375 2

Камерата с висока резолюция Imaging Science Experiment HiRISE, инсталирана на борда на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter, засне наистина красива и много любопитна снимка на марсианските пясъчни дюни (ESP_044675_2580). Някои от дюните са като точките и тиретата на морзовата азбука. 

По повод на това специалистите на НАСА разказват за механизма на образуване на пясъчни дюни на Марс.

Посоката на вятъра определя обикновено формата и ориентацията на пясъчните дюни, но в това изображение дюните имат много по-сложна форма, така че точната посока на вятъра не е лесно да се определи. Формата на дюните също е повлияна от местната топография, т.е. топографските характеристики на ландшафта. 

Учените обясняват, че тук вероятно няма достатъчно пясък, за да се образуват дюни, защото районът се намира в падина във формата на кръг - вероятно е стар, изпълнен кратер. Такъв релеф не само намалява наличното количество на пясък, но също така влияе на посоката на вятъра. 

В марсианската морзова азбука "тиретата" - дългите линейни дюни - се образуват заради двупосочни ветрове, които не са успоредни на дюната. Комбинираният ефект на ветрове в две различни посоки под определен ъгли води до образуването на дюни с такива форми дюни.

Дюните - "точки" се образуват на места, където по някаква причина, процесът на образуване на линейни дюни не достига до край. Засега учените все още не са напълно проучили този механизъм - това е една от причините, поради които има толкова много снимки на района. 

Формирането и миграцията на марсианските дюни са гореща тема за изследвания, защото пустите и безводни области на Червената планета са  чудесен природен полигон за наблюдение на тези явления.

Марсианските дюни се държат по различен начин, а не като на Змята, поради ниската плътност на атмосферата. 

Ако някой се чуди какво точно се написано в "съобщението" на марсианските дюни, според специалистът от екипа на камерата HiRISE Вероника Bray (Veronica Bray), точките и тиретата съответстват на следното, цитирана от Gizmodo:

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE 

Ако рептилите сред нас имат желание да ни го разтълкуват, моля!

Чернобяла снимка

Чернобяла снимка, наложена върху карта

Изображение в цвят тип RGB, наложено върху картата


Камерата HiRISE преди монтажа й на Mars Reconnaissance Orbiter

Камерата HiRISE е с тегло 65 кг с рефлекторен телескоп с отвор от 0,5 метра. Този телескоп е най-големият телескоп, изпратен в далечния космос. Резолюцията на камерата е 30 см на пиксел, при височина от 300 км над повърхността на Марс. Ширината на обхвата е до 6 км.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

2

KalliMan

14.07 2016 в 23:40

Направо ни теглиха една майна марсианците.

12261

1

Божо

13.07 2016 в 16:45

"NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE" -
това си е типичен старорептилски :D