Може ли предполагаем взрив на "Бриз-М" да провали мисията ExoMars-2016

Наука OFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 09:59 2543 0

Космическият апарат ExoMars бавно лети към Червената планета, въпреки съобщенията, че взрив на двигателя "Бриз-М" може да го е повредил. 

От Управление полети на Европейската космическа агенция потвърждават, че ExoMars-2016 успешно е преминал първите следстартови проверки, които се проведоха една седмица след успешното му изстрелване с ракетата носител "Протон".

Предварителните проверки показват, че системите на апарата нямат никакви проблеми. Дори е бил направена пробна маневра, която е доказала изправността на цялата апаратура, с изключение на неголямо прегряване на главния двигател.

Мисията стартира на 14 март от космодрума Байконур в Казахстан. Ракетата "Протон-М" успешно изпрати космическия апарат в космоса, а 11 часа след старта, след четири маневри, необходими за достигането до траекторията към Марс, първата степен на ракетата носител се отдели. Изстрелването беше перфектно.

Единствено информация, постъпила от наземните обекти за следене на космическите апарати, съобщаваща за неголяма грешка в скоростта, свидетелства за малка грешка.

След това ExoMars-2016 полетя към Марс, а ускорителния блок "Бриз-М" трябваше след известно време да изключи двигателите, да се отдалечи в произволна посока и да изгори в атмосферата.

Снимките, получени на 14 март от бразилска обсерватория, в крайна сметка показаха девет фрагмента от Бриз-М, летящи в космоса. Първоначално Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че това е корабът ExoMars, но след тридневен допълнителен анализ, стана ясно, че не е той. 

Потенциалният взрив на първата степен след отделянето й от ExoMars-2016 не би трябвало да има някакво влияние върху космическия апарат. Дори и да е експлодирала, това е било доста по-късно след отделянето й. Засега ЕКА не е получила информация за експлозия от Роскосмос и че ExoMars-2016 е повреден.

Появиха се съобщения, че фрагментите от първата степен летят в същата посока, в която и космическият кораб. Те могат да се сблъскат с него и да го замърсят със земни микроорганизми. Това от своя страна би поставило под риск изпълнението на марсианската мисия като цяло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !