На 12 юли НАСА ще отпразнува една година на телескопа "Джеймс Уеб" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2023 в 00:01 9313 0

Концепция на художник изобразява космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, напълно разгърнат в космоса

Кредит Wikimedia Commons

Концепция на художник изобразява космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, напълно разгърнат в космоса

НАСА отбелязва първата година, изпълнена с научни открития благодарение на космическия телескоп "Джеймс Уеб", най-големият, най-мощният и най-сложен космически телескоп, създаван някога.

За да отпразнуват годишнината, множество събития ще се проведат онлайн и на живо в САЩ. Първите пълноцветни изображения на "Джеймс Уеб" бяха публикувани на 12 юли 2022 г., отбелязвайки началото на научната мисия на обсерваторията.

Кредит: NASA, ESA, CSA и STScI

Помните ли първото изображение, направено от космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST, известен още като Webb), което бе представено на целия свят на 12 юли 2022 г.? Това бе снимка на клъстера SMACS 0723, представена от самия президент Байдън от Белия дом във Вашингтон – над тази снимка.

Оттогава "Джеймс Уеб" откри някои от най-ранните галактики, наблюдавани някога, представи най-подробния изглед на атмосферите на планети извън нашата слънчева система и засне нови изгледи на планети в нашата слънчева система.

В чест на годишнината от научната работа на Орбиталната инфрачервена обсерватория на "Джеймс Уеб" екипът на Научния институт за космически телескопи на НАСА (STScI) представи визуализация на галактики, направени по време на изследването на ранната Вселена.

Визуализацията обхваща малка част от небето между съзвездията Голяма мечка и Воловар. В този регион има над 100 000 галактики. Видеото обхваща само някои от тях, за да покаже еволюцията на Вселената. Виртуалната камера се движи от близки обекти, видими в големи детайли, разположени на разстояние няколко милиарда светлинни години от Земята, до тъмните обекти на ранната Вселена.

Кредит: NASA, ESA, CSA и STScI

Графикът на събитията за първата годишнина на "Джеймс Уеб" е както следва:

Сряда, 12 юли

6 a.m. ET (13:00 българско време): Представяне на ново изображение на Webb онлайн
4 p.m. ET (23:00): NASA Science Live онлайн
Двама експерти на "Джеймс Уеб" ще бъдат включени в епизод на NASA Science Live, обсъждайки как "Джеймс Уеб" е оказал влияние през първата си година върху изследването на далечната вселена, характеризиране на атмосферите на екзопланети и разбиране на слънчевата система. Предсването ще се излъчва на живо на уебсайта на НАСA Science Live, както и в YouTube, Facebook и Twitter. Зрителите на този епизод могат да изпращат въпроси в социалните медии, като използват хаштага #UnfoldtheUniverse или като оставят коментар в секцията за чат на потока във Facebook или YouTube.

Петък, 14 юли

1 p.m. ET (20:00): Събитие за годишнината на "Джеймс Уеб", Безплатна библиотека на Enoch Pratt в Балтимор. Посетители от всички възрасти могат да научат за телескопа и как той изучава Вселената с инфрачервените си очи. Ще има разговори за "Джеймс Уеб", изживяване с виртуална реалност, практически дейности за деца и образователни предмети за раздаване.

Източник: Join NASA to Celebrate Webb Space Telescope’s First Year of Science, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !