На критично или конспиративно мислене обучават децата ни?

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 януари 2019 в 16:03 12591 3

Кредит Bulgaria ON AIR

Конспиративните теории лесно се разпространяват и множат. За това си има много обяснения - еволюционни, психологически, политически.

Но когато завладеят и училищата, място уж запазено за образование и наука, положението става сериозно.

Началната учителка, Лидия Булева, от 38-мо елитно софийско училище, решава да "стимулира критичното мислене" и пуска на учениците си два 5-минутни филма, в които "екперти обясняват защо не е възможно човек да стъпи на Луната". Нищо, че 400 000 души в САЩ са работили по кацането на Луната. Нищо, че има донесен на Земята лунен материал, че има снимки от орбитални апарати на мястото на кацането на Аполо. Нищо, че противно на всякаква логика руснаците, една конкурентна суперсила, също не оспорва постижението.

Фактите нямат значение.

Според репортажа на Bulgaria ON AIR учителката е "гледала телевизия, чела е книги, информация" и уточнила за учениците си, че "това, което четат в интернет, не винаги е вярно". 

Директорката на училището подкрепя позицията на учителката и обяснява, че тя е "искала да разнообрази урока", "да е в крак с времето" и не само да се базират на учебника, а "да учат децата на някакво критично мислене".

Учителката добавя, че "не е необходимо да се приема за достоверно само едно мнение".

Впрочем за последното бихме препоръчали на учителката да се замисли (и евентуално да прочете "Не, нямате право на мнение!"). Защото тя може да търпи различни мнения дали ѝ отива жълто или не, но в науката има строги правила кое мнение може да се приема за достоверно.

И докато самите учители не са се научили на критично мислене и как да подбират достоверни източници, нека не се опитват да "разнообразяват урока" и да обучават децата на конспиративно, вместо на критично мислене.

Защото и без това знанията на нашите съвременници са крехък скелет, който се клати в бурята на мистики, суеверия, недомислици и митове.

По-добре е да научат децата, а и те самите, какво е научен метод за търсене на истината и как работи той.

Задачата на училището е да укрепим основите на този скелет и да даде на младите компас, за да могат да заобикалят подводните камъни на псевдонауката. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

19.01 2019 в 11:15

Много се преекспонира случката, а още повече се преекспонира реакцията към нея. Училището не е "министерство на истината" или поне съвсем не би трябвало да е.

Интересно, че никой няма проблем с флогистоновата теория (примерно), която се споменава в училищния курс по химия - или поне едно време се споменаваше - като отминал, но важен етап в развитието на науката.

Всичките, дето мрънкат за критично мислене, не е зле да проумеят, че конспиративните теории СА стъпка към критичното мислене и тя трябва да бъде направена. Опитът за оспорване на авторитетния факт е неразделна част от интелектуалното съзряване - както и осъзнаването кога този опит е ялов.

Това, че нормалните хора тази стъпка я преминават преди училищната възраст не значи, че мнозинството го може.

А това, че някой знае че земята е кръгла изобщо не значи, че е надраснал стъпката на конспирацияа. За повечето хора това е просто авторитетен факт, чакащ своето развитие.