Най-загадъчният обект в орбита над Марс - поглед от 400 км над Червената планета

Ваня Милева Последна промяна на 05 декември 2023 в 00:00 4568 0

Червената планета

Кредит NASA/JPL-Caltech/ASU

Марсианска гледка, наблюдавана от 400 км височина, с помощта на инфрачервената камера THEMIS на орбиталния кораб Odyssey. Кредит:

Необичаен изглед на марсианския хоризонт наскоро бе получен с помощта на орбиталния апарат на НАСА Odyssey. Новите изображения показват прашното небе на Червената планета, както и бърз поглед към един от най-мистериозните обекти, хванати в орбитата му.

Новите изображения са заснети от камерата THEMIS на орбиталния апарат, представяйки гледка от приблизително същата височина над Марс, на която Международната космическа станция (МКС) обикаля около Земята.

Изображенията са резултат от месеци на планиране от инженери от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и нейните партньори от Lockheed Martin Space, демонстриращи способността на инфрачервената камера да открива всичко - от каменисти елементи на повърхността на Марс до лед и прах в атмосферата, както и тънкостите на температурите на планетата.

Червена планета

Марсианска гледка, наблюдавана от 400 км височина, с помощта на инфрачервената камера THEMIS на орбиталния кораб Odyssey. Кредит: NASA/JPL-Caltech/ASU

Обикновено камерата THEMIS е насочена право надолу, което означава, че целият космически кораб е трябвало да се наклонени, за да се получи изглед на атмосферата на Марс за заснемането на новите изображения. Това е проблемен ъгъл за Odyssey, тъй като това също означава, че антената му е насочена не към Земята, което временно блокира радиовръзката.

И макар да е позициониран да снима марсианската атмосфера, успешната операция на Odyssey успява да получи изображения на една от големите загадки на Червената планета - нейната луна с неправилна форма, Фобос.

Най-голямата от марсианските луни и с форма, която често се оприличава на картоф, Фобос може да се похвали с масивен кратер в единия си край и обикаля на около 3700 мили над марсианската повърхност. Предвид близкото му разстояние, той е най-вътрешният от естествените спътници на Червената планета, притежаващ най-близката орбита от всеки известен природен обект до най-близкото планетарно тяло.

Фобос Едно от поредица от изображения на марсианската луна Фобос, наскоро заснети от камерата THEMIS на борда на орбиталния апарат на НАСА Odyssey. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Открит през 1877 г. от американския астроном Асаф Хол, Фобос и спътникът му Деймос са кръстени на синовете на гръцкия бог Арес, чийто римски аналог е съименникът на планетата. Според гръцката традиция Фобос е бил богът на страха и паниката, което е изненадващо подходящо име предвид скоростта, с която Фобос препуска около Червената планета: той извършва една своя обиколка само за 7 часа и 39 минути.

СТРАННИ СТРУКТУРИ НА ФОБОС

Останали са няколко загадки за Фобос, които включват неговия състав и вътрешна структура, както и мистериозния му произход. Той е най-тъмната луна, откривана някога от астрономите. Предполага се, че тъмният цвят на Фобос означава, че е съставен от тъмни скали и лед. Това, заедно със странната му форма и особеностите на орбитата му, намеква, че Фобос може да е бил астероид, който е бил уловен в орбита около Марс в някакъв момент в далечното минало.

Фобос също така притежава поредица от необичайни прави линии, които може да означават странни структурни характеристики под повърхността му или дори че той бавно се разкъсва, тъй като бързата му орбита го приближава към повърхността на Марс, където в крайна сметка може да се сблъска с Червената планета .

Фобос Фобос е с интересните резки като "тигрови ивици". Кредит: ESA/DLR/FU Berlin

Въпреки че идеята, че Фобос постепенно се разглобява, докато Марс привлича странната си към своята повърхност, остава възможна, радарните изследвания, направени през 2022 г. от европейския космически кораб Mars Express, предполагат наличието на неизвестни структури в обекта, което също може да обясни неговия необичаен външен вид на тигрови ивици.

На 22 септември 2022 г. Mars Express успя да използва своя инструмент Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS), за да надникне отвъд повърхността на Фобос, разкривайки наличието на странни вътрешни структури на луната.

ФобосФобос Данни, получени от прелитането на MARSIS в края на 2022 г. Кредит: ESA


МОНОЛИТЪТ НА ФОБОС

Няколко от изображенията с най-висока разделителна способност на Фобос са заснети от космическия кораб Mars Global Surveyor (MGS), когато на 12 септември 1998 г. завършва четвъртото си преминаване покрай обекта. С помощта на своята камера на Mars Orbiter (MOC) сондата заснема странната луна, разкривайки най-детайлно характеристиките на марсианската луна.

Изпъстрени с камъни, които вероятно са били изхвърлени от удара, образувал масивния кратер Стикни на Фобос, изображенията с висока разделителна способност на повърхността разкриват нещо наистина любопитно: необичайно голям странен обект, хвърлящ продълговата сянка, което предполага, че е масивен не само в диаметър, но и във височина.

Монолитът на Фобос Странният "монолит на Фобос", заснет в изображения, получени през 1998 г. от орбиталната камера на Mars Global Surveyor. Кредит: NASA

Популярно известен като монолитът на Фобос, обектът се смята за много голям и необичайно оформен камък, притежаващ също толкова странна ориентация: височината му от близо 90 метра, въз основа на дължината на сянката, която хвърля, надвишава изчислената му ширина от приблизително 85 метра напречно.

Странният монолит е открита оастронома аматьор Ефрайн Палермо в края на 90-те години на миналия век, докато провежда подробни проучвания на изображенията на Фобос за неговия размер и характеристики, по-късно предприети от анализатора на изображения Лан Флеминг, който по това време работи в Космическия център Джонсън на НАСА.

Монолитът получава отново внимание през 2009 г., след като астронавтът Бъз Олдрин прави серия от загадъчни препратки към обекта по време на изява в C-SPAN.

"Там има монолит. Много необичайна структура на този малък обект с формата на картоф, който обикаля около Марс веднъж за седем часа", заявява Олдрин развълнувано.

"Когато хората разберат за това, те ще кажат:" Кой го е сложил там! Кой го сложи там?"

"Е, Вселената го е поставила там", казва Олдрин, намеквайки за вероятния му естествен произход. "Ако решиш, Бог го постави там."

Районът около така наречения монолит се обсъжда като място за кацане на бъдещи роботизирани мисии, като мисията за разузнаване на Фобос и международно изследване на Марс (PRIME), съвместно мисия на Teledyne Optech и Института за Марс, предложено през 2007 г., което никога не събра финансиране.

НОВИ ИЗОБРАЖЕНИЯ И НОВИ ХОРИЗОНТИ

Въпреки че новите изображения са най-новите, заснели в неговата орбита около Марс, това не е първият път, когато НАСА използва камерата THEMIS на орбиталния апарат Odyssey, за да получи изображения на Луната.

Всъщност последните изображения на Фобос отбелязват седмия път за повече от две десетилетия, когато такива снимки са получени с камерата THEMIS на орбиталния апарат Odyssey. Това помага да се предостави информация за промените в температурата, които се случват на може би най-необичайната луна в нашата Слънчева система.

Най-новият набор от изображения обаче успява да предложи някои уникални нови допълнения.

"Имаме различен ъгъл и условия на осветяване на Фобос от тези, с които сме свикнали", разказа д-р Джонатон Хил от Центъра за космически полети на Марс към Държавния университет на Аризона.

"Това го прави уникална част от нашия набор от данни за Фобос."

Хил и колегите му казват, че новите изображения дават представа за луната, нейната структура и състав и може в крайна сметка да предоставят точки от данни, които биха могли да помогнат да се определи веднъж завинаги дали Фобос е астероид, уловен в орбита около Червената планета, или вероятно масивна част от повърхността на планетата, която се е изместила след удар в някакъв момент в миналото.

В бъдеще НАСА планира да участва и в съвместна мисия с Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), наречена Mars Moon eXplorer (MMX). Тя има за цел да извлече проби от Фобос и Деймос.

Новите изображения могат да бъдат полезни при планирането на мисията за извличане, която може да осигури материал от повърхността на Фобос, който може да помогне на учените да разкрият някои от оставащите мистерии на Луната.

Източник: 250-MILE-HIGH VIEW OF MARS CATCHES GLIMPSE OF A MYSTERY LURKING IN ORBIT ABOVE THE RED PLANET (IMAGES), The Brief

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !