НАСА намери загубен космически кораб в орбита около Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 март 2017 в 11:16 9148 1

Кредит NASA/JPL-Caltech

DSS-14 е 70-метрова антена на НАСА в комплекса Голдстоун Deep Space Communications в Калифорния. Тя е известна като "Марсианската антена", тъй като е първата получа сигнали от първия космически кораб, наблюдавал отблизо Марс, "Маринър 4" на 18 март, 1966 г.

С помощта на нова радарна техника, специалисти от НАСА откриха лунния сателит LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) и индийската космическа сонда "Чандраян-1", комуникацията с която бе загубена през август 2009 г. 

В оптичния диапазон, тези търсения са невъзможни поради високата яркост на лунната повърхност.

Подробности са изнесени на сайта на Лабораторията за реактивни двигатели JPL (Jet Propulsion Laboratory).

"Открихме апаратите на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter и на Индия Чандраян-1 в орбита на Луната с помощта на наземни радари", - разказва радарният експерт Марина Брозович (Marina Brozovic), главен изследовател на проекта. - "Да се намери LRO е относително лесно, тъй като работехме с навигаторите на мисията и получихме точни орбитални данни за местоположението на сондата. Търсенето на Chandrayaan-1 изисква малко по-детективска работа, тъй като последният контакт с космическия кораб беше през август на 2009 г.".

Чандраян-1 (Chandrayaan-1) е много малък космически апарат, представляващ куб с размер 1,5 метра. Да се намери на фона на Луната е по-трудно, отколкото малки астероиди на милиони километри от Земята. Чандраян-1 се оказа идеална мишена за демонстриране на възможностите на техниката.

Ккомпютърно генериран образ на местоположението на Чандраян-1 по времето на откриването му от радара на Голдстоун. NASA/JPL-Caltech

За да намерят апаратите са използвани два радара - 70-метровата антена в обсерваторията Голдстоун в Калифорния изпраща импулс, а 100-метровата Грийн Банк в Западна Вирджиния приема отразения сигнал.

Да се открие загубен преди години окололунен апарат е трудно, тъй като влиянието на масконите - области на гравитационни аномалии - може непредсказуемо да промени орбитата. В случая на индийския спътник изследователите са били улеснени, че Чандраян-1 се движи по полярна орбита и редовно се появява над полюсите на Луната.

Засичането на LRO и преоткриването на Чандраян-1 дадоха началото на уникална нова възможност. Работейки заедно, големите радарни антени в Голдстоун, Аресибо и Грийн Банк показват, че могат да открият и проследят дори малък космически кораб в окололунна орбита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!