НАСА ще изследва Венера с планетоход с часовников механизъм

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 10:12 6946 3

Концепция на проекта AREE / jpl.nasa.gov

Проблемът при изучаването на Венера е, че околната среда около нея е доста агресивна. Всъщност Венера е отровна пустош. Но все пак тази съседна на нас планета заслужава внимание.

Група изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (Jet Propulsion Laboratory - JPL) представи концепцията за "платформа", която може да проучи Венера.

Концепцията на проекта Automated Rover for Extreme Environments (AREE) или "Автоматичен роувър за екстремни условия" е вдъхновена от механичните компютри и танковете от Първата световна война.

Роувърът AREE ще използва суровите условия на Венера като вятъра за задвижване на механичния си компютър. Липсата на електроника е предпоставка апаратът да издържи на "адските" условия на планетата - атмосферата на Венера е около 90 пъти по-плътна от тази на Земята и се нагрява до 462 градуса по Целзий.

Проектът AREE е предложен за първи път през 2015 г. от Джонатан Содър (Jonathan Sauder), инженер по мехатроника в JPL. Той е вдъхновен от механичните компютри, които правят изчисления без електроника, използвайки лостове и зъбни колела.

Механичните компютри са били използвани през вековете, най-често като математически инструменти - калкулатори. Най-известният е от 19-ти век, изобретение на Чарлз Бабидж, наречено "Difference Engine" за изчисляване на алгебрични уравнения. Най-старият познат е механизмът Антикитера, устройство, използвано от древните гърци за предсказване на астрономически явления като затъмненията.

Механичния компютър на Бабидж "Difference Engine".

Содър смята, че аналоговите технологии могат да помогнат там, където електрониката обикновено се проваля. В екстремна среда като повърхността на Венера, повечето електроника ще се стопи при високите температури или да кородира от сярната киселина в атмосферата.

"Венера е твърде негостоприемна за сложните системи за управление, които имаме на марсоходи", заяви Содър. "Но напълно механичен роувър, може да успее да оцелее около една година".

Въпреки че Венера е била обект на изследване в миналото, нито едно устройство не е успяло да работи дълго време на повърхността на планетата.

Членовете на екипа на AREE смятат, че могат да използват морзов код за връзка, механични компютри и вятърни турбини в планетохода, които ще захранват тези компютри, дори апаратът да се обърне с главата надолу. 

Според плановете роувърът ще трябва да изпраща съобщенията си по морзов код на балони в атмосферата на Венера, които от своя страна ще ги прехвърлят на Земята.

В момента екипът на AREE е на втория етап от програмата Innovation Advanced Concepts на НАСА. Сега във втората фаза на разработката се прецизират части от концепцията на AREE и се изработва прототип.

Членовете на екипа се надяват да придадат ново съдържание на понятието "планетоход" и в крайна сметка да успеем да проучим геологията на Венера и може би и да се вземат няколко проби.

Но околната среда на планетата е способна отново да изненада инженерите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

30.08 2017 в 12:20

Ако имаш читав енергоизточник, можеш да охлаждаш електрониката.

15914

1

поп Дръвчо

29.08 2017 в 21:04

Абе, нали имаше ветрове на Венера? Защо никой не иска да ги ползва като енергоизточник?