САЩ и Русия заедно в мисия до Венера

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 ноември 2015 в 15:02 9726 2

НАСА продължи разговорите с руската страна относно потенциалния съвместен безпилотен полет до Венера. Мисията, наречена "Венера-Д", се планира в края на 2020-те. Преговорите бяха прекратени през април 2014 г. по политически причини.

Съвместна научна група от експерти за първи път след прекратяването на сътрудничеството, се срещна в Москва на 5-8 октомври. Планирани са още две срещи следващите години. Освен това, НАСА ще изготви предпроектно проучване, което ще отговори на въпроса защо е необходимо да се извърши съвместният полет.

На 30 септември 2016 година ще бъде представен окончателния доклад на съвместните научни групи и ще се приеме окончателно решение.

Руските учени от Института за космически изследвания (ИКИ) планират подобна мисия преди повече от десетилетие като продължение на програмите "Венера" ​​и "Вега". Тогава в периода 1961-1984 Съветският съюз извършва множество мисии до втората планета след Слънцето.

Федералната космическа програма на Руската федерация смята проектът "Венера Д" за приоритетен като гарантира финансирането. Но Роскосмос официално предлага сътрудничество с други страни по проекта преди да пристъпи към разработката му.

Първоначално ИКИ предлага мисията до Венера да включи полета на орбитална космическа станция и спускаем модул. Учените искат да използват балон, който може да лети в атмосферата на Венера в продължение на няколко дни, с което да състави климатична карта на атмосферата, посоката на вятъра и др.

По проект модулът за кацане трябва да е свръхздрав – буквата “Д” в името означава "с дълъг живот", но проектирането и изграждането на система за кацане, способна да функционира нормално на повърхността няколко дни, е твърде скъпо.

Задълбочавайки се в подробностите, руските изследователи открили, че планът им е неосъществим на базата на отделените средства. Участието на НАСА в проекта ще позволи да се изпълнят първоначалните планове и да не се намали мащабът на полета.

В момента се разглежда следния вариант - системата за кацане "Венера Д" може да се съсредоточи върху атмосферни наблюдения, да фотографира повърхността и проучва състава на повърхността и търси вулканична активност. Орбиталната "Венера Д" ще проучва горните слоеве на атмосферата на Венера, облаци, ветрове и парниковия ефект, в резултат на който температурата на повърхността на Венера достига 500 по Целзий.

Според Лев Зелени, директор на Института за космически изследвания, стартът на проекта "Венера Д" няма да се случи преди 2025 г. Сега задачата на обединена изследователска група е точното определяне на научните и технологични цели на полета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2015 в 00:54

Писна ми и аз съм на същото мнение, интересно кой ли идиот ти е сложил минус!!!
Високата температура не е непреодолим проблем, можем да я понижим като засенчим планетата с отразяващ щит. Вода можем да доставим като отклоним някое тяло от пояса на Кайпер от орбитата му и го блъснем във Венера (кометите са такива тела които по някаква причина са напуснали пояса на Кайпер) На Земята вероятно има не по-малко въглерод, но той е в недрата и, а не в атмосферата, като казвам в въглерод в недрата нямам предвид само нефта, въглищата и природния газ, а варовиковите скали които са много повече. Същото може да се случи и на Венера, но разбира се за това е нужно много време, стотици милиони години.
А за Земята в дългосрочен план проблемът няма да е в увеличаването на въглеродните емисии, а в намяляването им. Лесните за добив находища на нефт, газ и въглища ще се изчерпят и това ще увеличи СО2 в атмосферата на Земята двойно, най-много тройно (и какво от това, та в атмосферата на Марс има 50 пъти повече), но после само ще намалява, защото ако растенията на сушата могат да бъдат изядени или да изгният почти всичките, то една значителна част от планктона в океаните потъва на дъното и напуска кръговрата за дълго.

14.11 2015 в 19:37

Човек, ако се замисли, има много по-голям смисъл да се направи опит за колонизация на Венера (заради аналогичния й размер и химически-богата й атмосфера), от колкото на Марс... Имайки превид, че забъдеще така или иначе трябва да се намери начин за живот на Газови гиганти, колонизирането на Венера би бил ценен опит в тази насока.