НАСА ще се опита отново да изстреля "Артемис" в събота, 3 септември

НАСА вярва, че промяна в процедурите за зареждане с гориво трябва да реши проблема

Ваня Милева Последна промяна на 01 септември 2022 в 06:51 9524 1

Кредит NASA

"Артемис 1" е в очакване на стартовата площадка, след като първият опит бе прекратен в понеделник. 

НАСА ще направи втория си опит за изстрелване на своята "мега лунна ракета" тази събота (3 септември), съобщава космическата агенция, само няколко дни след като прекрати първия опит за изстрелване на ракетата след проблем с двигателя.

Ракетата "Артемис 1" е съставена от шестместната капсула "Орион", разположена на върха на "системата за изстрелване в космоса" SLS (Space Launch System (SLS)) - наричана "мега лунната ракета" - и първоначално бе планирано да потегли на първото си пътуване до Луната и обратно в понеделник (29 август). Но инженерите не успяха да охладят един от четирите двигателя RS-25 на основната степен на ракетата до безопасна температура навреме за изстрелването. Този проблем, както и лошите метеорологични условия, принудиха НАСА да отмени изстрелването само две минути преди изтичането на двучасовия прозорец за изстрелване на космическия кораб, съобщават представители на НАСА на пресконференция във вторник (30 август).

Новият прозорец на ракетата за втори опит ще бъде на 3 септември, един ден по-късно от най-ранния възможен прозорец в петък (2 септември), който НАСА изключи поради високия риск от неблагоприятни метеорологични условия.

"Часът на изстрелване от стартовата площадка за опит в събота ще бъде 14:17 ч. EDT (21:17 българско време)", обявява Майк Сарафин, ръководител на мисията " Артемис" на НАСА, на пресконференция във вторник. "Това е двучасов прозорец." Служителите на НАСА допълват, че ако ракетата не излети в събота, друго изстрелване може да бъде насрочено още 48 часа по-късно.

НАСА разглежда този полет като първата от три мисии, които ще бъдат жизненоважен тест за хардуера, софтуера и наземните системи, които са предназначени един ден да транспортират първите хора до Марс и отвъд него.

Програмата е кръстена на гръцката богиня Артемида, която е сестра близначка на бог Аполон (мисията "Аполо" е кръстена на този гръцки бог на светлината и изкуствата). "Артемис 1" ще бъде последван от "Артемис 2" и "Артемис 3" съответно през 2024 г. и 2025/2026 г. Артемис 2 ще извърши същото пътуване като Артемис 1, но с четиричленен екипаж, а Артемис 3 ще доведе първия цветнокож човек и първата жена на Луната още през 2025 г. на южния полюс на Луната.

Изстрелването в понеделник бе насрочено за 15:33 ч. българско време, но опитът бе съпътстван от проблеми още от самото начало. Първоначалните опити за зареждане с гориво се забавиха в ранните часове на понеделник сутринта, когато мълния, която вече удари ракетната площадка на " Артемис" два дни по-рано, заплаши отново да удари ракетата.

След това, малко след 10 ч. сутринта, екипът по изстрелването обяви, че има проблеми с пълненето на ракетата със свръхохладено течно водородно гориво. Тези проблеми напомнят на тези, за които екипът съобщи, че е имал по време на мократа генерална репетиция през април, когато повреден хелиев клапан и изтичане на течен водород не позволяват ракетата да бъде подготвена до момента на запалване. Друга пречка за неуспешното изстрелване в понеделник се появи, когато инженерите забелязаха предполагаема пукнатина в топлоизолацията на ракетата, въпреки че по-късно бе преценено, че тя е повърхностна.

Проблемът, който в крайна сметка провали изстрелването, дойде малко след 13 ч. българско време, когато екипът обяви, че течното водородно гориво охлажда само три от четирите двигателя на ракетата до достатъчна температура преди запалването. Проблемният двигател, наречен двигател три, се оказа с около 22 градуса по Целзий по-топъл от необходимата за изстрелването температура от минус 250 градуса по Целзий.

НАСА ще се опита да отстрани този проблем за изстрелването в събота следобед, като извърши процедурата по охлаждане на двигателя половин час по-рано - трик, който според официалните лица е бил ефективен по време на успешния тест, проведен миналата година.

Учените от НАСА предполагат, че повреден температурен датчик може да е отчел погрешно, че температурата в двигателя е много по-висока и много по-далеч от готовността за полет, отколкото е била в действителност.

"Начинът, по който се държи сензорът, не съответства на физиката на ситуацията", отбелязва Джон Ханикут, програмен ръководител на мисията "Артемис 1" на НАСА, по време на пресконференцията.

Дефектният сензор не може да бъде лесно заменен, а подмяната му вероятно ще означава, че ракетата трябва да бъде върната обратно в сградата за сглобяване на ракети на НАСА за щателно изследване. Тъй като това вероятно би означавало отлагане на изстрелването с няколко месеца, Ханикут заявява, че екипът му проучва възможността за план за заобикаляне на проблема, който да позволи на бордните инженери да вземат "информирано решение" дали ракетата може да излети, без да отчита показанията на сензора.

НАСА залага много на успешната мисия на " Артемис 1", която е подложена на контрол заради цената, която нарасна до главозамайващи нива. Програмата, която започна през 2017 г., вече е струвала повече от 40 млрд. долара за разработване и се очаква до края на 2025 г. да струва на американските данъкоплатци 93 млрд. долара, според офиса на главния инспектор на НАСА Пол Мартин - вътрешен одитор на космическата агенция.

Източник: NASA will try to launch Artemis again on Saturday, Sept. 3
Ben Turner, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10747

1

евроатлантик

02.09 2022 в 12:11

Докато НАСА ползваше руски ракетни двигатели, май нямаше проблеми...