Обновена: НАСА отложи тестовият старт за полет към Луната (видео)

Излитането на лунната мисия на НАСА Артемис 1 е насрочено за 29 август в 15:33 българско време

Ваня Милева Последна промяна на 29 август 2022 в 00:01 17834 1

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion, който се вижда на върха на ракетата-носител на стартовата площадка 39B в космическия център Кенеди на НАСА преди планираното изстрелване на 29 август 2022 г. Кредит:  Joel Kowsky/NASA

НАСА предприема първата стъпка към завръщането на хората на Луната след 53 години. Мисията Артемис I на НАСА е мисия без екипаж на мощна нова ракета, която ще бъде изстреляна от космическия център "Кенеди" в понеделник, 29 август, сутринта в 8:33 по източно американско време (15:33 българско време).

Може да гледате старта на живо онлайн в понеделник с начало в 13:30 българско време.

Обновяване: В 10:45 (бълг. време) НАСА казва, че екипът за изстрелване е открил индикация за изтичане на водород в областта на основата на основната степен на лунната ракета Space Launch System.

Кадър от миналата година в сградата за сглобяване на ракетите, показващ задната обслужваща мачта, където екипите са открили признаци на изтичане на водород. Това е същата област, където екипите откриха изтичане на водород по време на обратно броене през април.

11:10 Потокът от течен водород се възобнови и току-що премина в режим на бързо запълване.

11:14 Сензорът в областта на "продухващата кутия" в центъра на задната сервизна мачта открива нарастващи нива на водород. В момента е с концентрация от 1,8%, а границата на безопасност е 4%.

11:54 Запълването с горивото - течен водород - на основната степен продължава и вече е преминало 75%.

12:13 Резервоарът за течен водород на основната степен на ракетата-носител Space Launch System сега е в режим на зареждане, за да завърши пълненето на този резервоар от 2440 куб. метра. Зареждането с водород бе задържано поради индикации за възможен теч, но след отстраняването на неизправностите зареждането бе възобновено.

12:28 Екипът по изстрелването даде "зелена светлина" за започване на зареждането с течен кислород на междинната криогенна двигателна степен (горната степен) на ракетата-носител Space Launch System. В този резервоар се съхраняват около 23 куб. метра гориво за единичния двигател Aerojet Rocketdyne RL10B-2 на горната степен.

12:29 Резервоарът за течен кислород на основната степен на лунната ракета "Артемис 1" вече се допълва. В основната степен в космическия център "Кенеди" във Флорида са заредени повече от 3320 куб. метра свръхстудено гориво.

12:33
Джереми Грейбър (Jeremy Graeber), помощник-директор на НАСА по изстрелването на "Артемис 1", заяви, че обратното броене продължава до изстрелването.

"Напълно сме заредили резервоарите за течен кислород и течен водород на основната степен, което е чудесно", отбелязва Грейбър. "Това ни поставя в наистина добра ситуация да продължим напред. И в момента работим по запълването на резервоара за течен водород на ICPS."

12:43 Грейбер съобщава, че малко вероятно е изстрелването да се случи при отварянето на днешния двучасов прозорец поради загубеното време в началото на операциите за зареждане, причинено от бурното време и след това изоставане още повече от графика с отстраняването на проблема с изтичането на водорода.

Грейбер отбелязва, че екипът ще направи нов разчет на графика за изстрелване, след като обратното броене достигне следващото планирано задържане на T-минус 10 минути.

12:48 Все още е открит и въпросът за комуникационната връзка между наземните екипи и космическия кораб "Орион". Този въпрос се разглежда през цялото време на обратното броене и е пречка за продължаване на изстрелването.

13:03 Процедурата за стартиране на обезвъздушаване на двигателя започна, за да започне кондиционирането на основните двигатели RS-25 на степента на Space Launch System. Екипът отстранява проблем с обезвъздушаването на двигател № 3.

13:58 Опитът за отстраняване на неизправности за затваряне на клапаните на другите три двигателя, за да се увеличи потокът на изпускане на течен водород към двигател № 3, не проработи. Двигател № 3 все още не е в правилните термични граници за изстрелване.

14:55Часовникът за обратно отброяване продължава да държи T-минус 40 минути. Очакваше се това задържане да продължи около 10 минути, но часовникът вече е спрян за повече от 25 минути.

20:18
Следващата налична възможност за изстрелване на мисията Artemis 1 е петък в 12:48 ч. EDT (19:48 бълг. време). Но опитът за изстрелване в петък ще зависи от резултата от отстраняването на проблема с обезвъздушаването на двигателя, което накара служителите да се откажат от старта.

Представители на НАСА информират медиите за днешния неуспешен опит за изстрелване. Майк Сарафин, мениджър на мисията Artemis 1 на НАСА, казва, че инженерите ще почиват тази вечер и ще се съберат отново утре за среща на екипа за управление на мисията, за да оценят възможностите си за допълнителни опити за изстрелване напред.

„Петък определено е в играта“, казва Сарафин. Екипът за стартиране ще бъде настроен да направи нов опит за стартиране веднага след петък, но това зависи от резултата от по-нататъшните прегледи на причината за днешния неуспех.

***

С своите 4 хиляди тона тяга, ракетата, наречена Space Launch System (SLS), е проектирана да бъде по-мощна от могъщия Saturn V, използвана от НАСА в програмата "Аполо" за полетите до Луната. Нейната космическа капсула "Орион" превъзхожда своя предшественик "Аполо" с една трета. И все пак космическият кораб не е преминал най-важния тест: пътуване до Луната и обратно.

Успехът на мисията Артемис I бележи критичен момент за НАСА и цялата космическа индустрия. Програмата е кръстена на гръцката богиня Артемида, която е сестра близначка на бог Аполон (мисията "Аполо" е кръстена на този гръцки бог на светлината и изкуствата). Една от целите на мисията е да доведе първия цветнокож човек и първата жена на Луната още през 2025 г.

"Наближава стартовият час за поколението "Артемис", заявява Майк Сарафин (Mike Sarafin), ръководител на мисията Артемис 1 на НАСА, пред репортери в събота. „Очакваме с нетърпение.“

Очакването не е само за НАСА. Очакванията са около 200 000 зрители да залеят брега на Флорида, за да зърнат първата лунна ракета на НАСА от над 50 години насам. Техните надежди отразяват надеждите на НАСА за успешна мисия, чийто успех далеч не е сигурен.

"Това е много рискована мисия", обяснява Джим Фрий (Jim Free), заместник-директор на НАСА по разработването на изследователски системи. "Наистина има много неща, които могат да се объркат по време на мисията".

Всъщност мисията може изобщо да не стартира.

"Потенциалните ни резултати в понеделник ще са или да стартираме в рамките на прозореца или да се откажем по редица причини", посочва Сарафин. "Не можем да обещаем, че ще стартираме в понеделник."

НАСА разполага с двучасов прозорец, в който да се опита да изстреля "Артемис 1" в понеделник, който изтича в 10:33 ч. EDT (17:33 българско време). Има 70% вероятност за добро време през това време, съобщават от НАСА.

Дългият път до стартовата площадка

НАСА се опитва да създаде нова гигантска ракета от близо две десетилетия. През 2004 г. агенцията обявява плановете си за огромна ракета, тогава наречена Ares V, като част от програмата Constellation за завръщане на Луната до 2020 г. Тази програма в крайна сметка е отменена, заменена от това, което се превреща в програмата "Артемис", въпреки че космическият кораб "Орион" оцелява при тази промяна. Петсегментните ракетни трърдогоривни ускорители (малко по-големи от тези, използвани в програмата на НАСА за совалките), които първоначално са били част от ракетата Ares 1 на Constellation за изстрелване на Orion, също се използват в SLS.

"Преживяхме своите предизвикателства, както и всяка друга част от цялата ракета", споделя в интервю за Space.com Брус Тилър (Bruce Tiller), отговарящ за ускорителите на SLS в НАСА. "Всеки е имал своите трудности, които е преодолявал през тези години. И сега мисля, че сме максимално готови да тръгнем. И това е наистина вълнуващо."

Сравнение между най супертежкотоварните ракети. Кредит: Wikimedia Commons

Конгресът нареди на НАСА да изгради ракетата Space Launch System преди повече от десетилетие, призовавайки агенцията да използва хардуера, останал от совалките, като например ракетните трърдогоривни ускорители и основни двигатели RS-25, за да изгради нова ракета носител за изследване на дълбокия космос. Първият изпитателен полет тогава бе планиран за 2017 г. Той изостана значително от графика.

"Разработвахме нови системи, а това изисква пари и време", отбелязва в събота администраторът на НАСА Бил Нелсън, който бе в Сената като сенатор от Флорида, когато SLS бе одобрен. 

Прости, но амбициозни цели

Схема на мисията "Артемис 1"

Схема на етапите на лунната мисия на НАСА "Артемис 1" по време на 42-дневния ѝ полет. Кредит: NASA

НАСА има "много прости, но агресивни" цели за "Артемис 1", коментира Фрий.

Първо, мисията трябва да тества топлинния щит на "Орион", за да се увери, че той може да издържи на температури от 2 800 градуса по Целзий при повторното влизане в атмосферата, когато се връща от Луната със скорост от 40 000 км/ч. НАСА също така иска да се увери, че SLS може да изведе "Орион" на лунната орбита и да види как космическият кораб, който има сервизен модул, построен от Airbus, предоставен от Европейската космическа агенция, се представя в дълбокия космос.

Космическата агенция също така иска да улови капсулата, след като падне в Тихия океан, за да види как се е справила като цяло. Тя носи над 1000 сензора, които да записват всеки аспект на полета, заявяват от НАСА.

В най-отдалечената си точка от Земята "Орион" ще бъде на 570 000 км от нашата планета и на 64 000 км отвъд Луната - най-далечното посещение на капсула с екипаж досега (подобрявайки рекорда, поставен от екипажа на "Аполо 13" през 1970 г.). Според НАСА 42-дневната мисия е много по-дълга от 10-те дни, колкото би бил полетът с екипаж.

Въпреки продължителността на мисията се очаква тя да завърши само една и половина обиколки на Луната, тъй като ще лети в дълга, заобикаляща орбита в посока, обратна на пътя на Луната около Земята. Тази "далечна ретроградна орбита" ще доближи "Орион" до разстояние от около 97 км и ще се отдалечи на 64 000 км от естествения ни спътник, съобщават ръководителите на мисията.

Коничната капсула Орион от Европейския сервизен модул. Кредит: ESA

Вътре в "Орион" има облечен в скафандър манекен "Moonikin" и хуманоидни торсове, покрити със сензори за измерване на радиационната среда, която астронавтите на "Артемис" ще трябва да издържат. И може би най-важното изпитание е навлизането в атмосферата, когато "Орион" ще се вреже в земната атмосфера, ще се отклони малко и ще се спусне обратно надолу, което НАСА нарича "повторно влизане с прескачане" (skip reentry).

"Подлагаме кораба на изпитания до границите на възможностите му, наистина го натоварваме, за да се подготви за екипаж", отбелязва Сарафин.

Има и някои научни цели. На борда ще са 10 малки спътници тип кубсат за тестване на технологии за изследване на дълбокия космос. Един от тях, наречен NEA Scout, ще използва слънчево платно, за да напусне Луната в търсене на малък астероид, докато другите се очаква да подпомогнат проекта "Артемис" в близост до Луната.

"Някои от тях тестват технологии за навигация в дълбокия космос. Имаме дори един, който се отправя на по-далечно разстояние, за да се срещне с астероид", разказва Джейкъб Блечър (Jacob Bleacher), главен учен в Дирекцията за разработване на мисии за изследователски системи на НАСА. "Но някои от тях ще се фокусират повече върху Луната, като ще правят измервания на движението и всъщност ще картографират къде може да се намират някои от водните залежи."

Астронавти отново на Луната

Ако всичко приключи добре с "Артемис 1", ще го последва "Артемис 2" - полет с екипаж, който ще изпрати четирима астронавти на мисия за обиколка около Луната през 2024 г. Периодът от време между мисиите е отчасти, за да се изчака и види как ще се представи "Орион", а също и за да може НАСА да използва някои компоненти от авиониката на "Артемис 1" при полета с екипаж.

Ако мисията "Артемис 2" се увенчае с успех, НАСА се надява да я последва първото кацане на Луната с екипаж през 21-ви век с "Артемис 3" през 2025 г. Това кацане на Луната, което ще изпрати двама астронавти - включително първата жена на Луната - на Южния лунен полюс, зависи от фактори извън SLS и "Орион".

НАСА се нуждае от нови скафандри и огромен спускаем апарат, за да изпълни мисията "Артемис 3". SpaceX изгражда огромен лунен спускаем апарат Starship за НАСА, докато други компании разработват скафандри за "Артемис". Ако някой от компонентите закъснее, това ще се отрази на плановете на агенцията.

"Ако скафандрите ни не са готови, няма да кацнем на Луната, също и обратното - ако скафандрите ни са готови, а Starship - не", коментира Фрий.

НАСА подчертава, че е решена да се върне на Луната по рационален начин, който не е само отпечатъци, знамена и снимки. Агенцията вече е изградила хардуера за "Артемис 2" и бъдещите ускорители SLS, като има планове поне до "Артемис 9".

НАСА е сключила договори за изграждане на компоненти на нова космическа станция Gateway около Луната, която да служи като междинна площадка за кацане на Луната.

А неотклонната цел е Марс, за която по думите на Нелсън НАСА планира кацане с екипаж някъде в края на 2030-те години.

"Там има една голяма, голяма вселена за изследване", отбелязва Нелсън. "Това е следващата стъпка в това изследване и този път тръгваме с нашите международни партньори".

Източник: 'Zero hour' for Artemis 1: NASA's most powerful rocket to launch risky moon mission test flight
Tariq Malik, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

1

grainis

30.08 2022 в 02:12

Като гледам в каква каша са се забъркали, не мога да не дам съвет -- Ако искате всичко с ракетите да ви е наред, назначавайте НЕМЦИ за ракетни инженери - като Мъск.