НАСА тества парашут за мисиите до Марс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 ноември 2017 в 13:08 2545 0

Кредит NASA

НАСА проведе изпитания на парашут, който ще се използва за сондата "Марс 2020", съобщи агенцията.

Както отбелязват учените, парашутът ще се използва за забавяне на марсохода, когато навлезе в атмосферата на Червената планета със скорост от около 5,4 км в секунда.

По време на изпитанията ASPIRE (Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) на ракетата Black Brant IX на височина от 51 км бе задействан парашут и измервателна техника.

На надморска височина 42 километра и скорост, която е 1.8 пъти по-висока от скоростта на звука, парашутът бе разгърнат.

35 минути след старта парашутът и системата се приводниха в Атлантическия океан, на 54 км югоизточно от остров Уолъпс, където бе изстреляна ракетата.

Хората изследват Червената планета в продължение на четири десетилетия, използвайки роботизирани сонди. През 1976 г. Viking Landers успешно се приземи на повърхността на Марс - първото кацане на Марс. През 2012 г. апаратът на НАСА Curiosity Rover оцеля през "седемте минути на ужас", през които се извърши подход, навлизане в атмосферата и успешно кацане на повърхността на Марс с помощта на подобен на парашута на Viking. Тази система, макар и надеждна, е ограничена: тя не може да осигури полезен товар от повече от един тон.

НАСА планира все по-амбициозни роботизирани мисии до Марс, подготвя се и за пилотирана мисия в през 2030. В рамките на подготовката, Агенцията изгражда следващата си голяма ракета - системата Space Launch (SLS), способна да изпрати космическите кораби Orion по-далече в космоса, отколкото когато и да било.

Инженерните предизвикателства в тази област са значителни. Да кацнеш на Марс не е същото като да кацнеш на Земята, или дори на Луната. Нашата атмосфера е много гъста; Луната е без атмосфера въобще. Марсианската атмосфера е някъде по средата. Тя е тънка атмосфера, което означава, че един космически кораб ще се нуждае от нещо повече от парашут за да се приземи. А Марс има достатъчно атмосфера, за да се изключи използването за кацане на ракетни двигатели, както се прави на Луната.

За да подкрепи евентуалната пилотирана мисия, НАСА се нуждае от технологии, способни да приземят между 20 до 30 тона на повърхността на Марс.

Новият опит е стъпка в тази посока.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !