Небето на Украйна е пълно с "космически" и "фантомни" НЛО, твърди правителствен доклад

Ваня Милева Последна промяна на 16 септември 2022 в 00:01 6770 0

Вляво: Композитно изображение с ярък "сокол" и високоскоростен фантом. Вдясно: Фантомът пресича изображението на "сокола". Кредит: B.E. Zhilyaev, V.N. Petukhov, V.M. Reshetnyk

Астрономи са наблюдавали десетки обекти, които "не могат да бъдат научно идентифицирани".

Според нов доклад на Главната астрономическа обсерватория на Националната академия на науките на Украйна, небето над Киев е пълно с неидентифицирани летящи обекти (НЛО).

Разбира се, като се има предвид, че Русия и Украйна са въвлечени в продължаваща от месеци война, която разчита до голяма степен на самолети и безпилотни летателни апарати, вероятно много от тези така наречени НЛО са военни оръжия, които се появяват твърде мимолетно, за да бъдат идентифицирани, предполага американската разузнавателна агенция.

Докладът, публикуван в базата данни за предпечатни публикации arXiv, който все още не е рецензиран, описва последните стъпки, които украинските астрономи са предприели, за да наблюдават бързо движещи се обекти с ниска видимост в дневното небе над Киев и околните села. С помощта на специално калибрирани камери в две метеорологични станции в Киев и Винаривка, село на около 120 км на юг, астрономите са наблюдавали десетки обекти, "които не могат да бъдат научно идентифицирани като известни природни явления", се казва в доклада.

Правителствените агенции са склонни да наричат такива обекти "неидентифицирани въздушни явления" (UAP).

"Наблюдаваме значителен брой обекти, чиято природа не е ясна", пише екипът. "Виждаме ги навсякъде."

Изследователите разделят наблюденията си на UAP на две категории: "космически" и "фантоми". Според доклада космическите обекти са светещи обекти, които са по-ярки от фоновото небе. Тези обекти се обозначават с имена на птици - като "бързолет", "сокол" и "орел" - и са наблюдавани да летят както самостоятелно, така и в "ескадрили", пише екипът.

За разлика от тях фантомите са тъмни обекти, които обикновено изглеждат "напълно черни", сякаш поглъщат цялата падаща върху тях светлина, допълва екипът. Сравнявайки наблюденията от двете участващи обсерватории, изследователите изчисляват, че фантомите са широки от 3 до 12 метра и могат да се движат със скорост до 53 000 км/ч. За сравнение, според Центъра за контрол над въоръженията и неразпространението, междуконтинентална балистична ракета може да развие скорост до 24 000 км/ч.

Вляво: Изображението на фантомния обект. Вдясно: Цветните диаграми на фантомния обект. Кредит: B.E. Zhilyaev, V.N. Petukhov, V.M. Reshetnyk

Фигурата показва наблюдения на UAP на два обекта. Синхронизирани са две камери с точност до една милисекунда. Заснети са със скорост най-малко 50 кадъра в секунда. В зрително поле от 5 градуса при база от 120 км могат да бъдат открити обекти на височина над 1000 км. Обект на фона на Луната е открит при зенитен ъгъл 56 градуса. Паралаксът е около 5 градуса. Това позволява на авторите да оценят разстоянието като равно на 1524 км, височина 1174 км, и линейна скорост от 282 km/s (1 015 200 км/ч). Кредит: B.E. Zhilyaev, V.N. Petukhov, V.M. Reshetnyk

Изследователите не изказват предположения за това какво може да представляват тези НЛО. По-скоро техният документ се фокусира върху методите и изчисленията, използвани за откриването на обектите. Въпреки това според доклад от 2021 г. на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI) е вероятно поне някои НЛО да са "технологии, внедрени от Китай, Русия, друга държава или неправителствена организация".

Като се има предвид продължаващата руска инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г., има основания да се подозира, че някои UAP, описани в новия доклад, може да са свързани с чуждестранни технологии за наблюдение или военни технологии.

Според доклада на ODNI други възможни обяснения за UAP включват "въздушен шум" като птици и балони, атмосферни явления като ледени кристали, или класифицирани правителствени проекти. Нито в докладите на САЩ, нито в този на Украйна се посочва възможността за извънземни посетители.

Правителството на САЩ открито поднови интереса си към разследванията на НЛО след 2017 г., когато в медиите изтекоха няколко видеоклипа, заснети от самолети на американските военноморски сили. Станалите вече известни видеоклипове показаха неидентифицирани самолети, които се движат по привидно невъзможен начин, без да имат обяснение.

Впоследствие правителството разсекрети кадрите, а наскоро разкри, че съществуват още военни кадри от срещи с UAP, въпреки че Министерството на отбраната няма да ги публикува поради "съображения за национална сигурност".

По-рано тази година Конгресът одобри финансирането на Министерството на отбраната за откриването на нов офис, фокусиран изключително върху управлението на докладите за наблюдения на НЛО от страна на американските военни. Авторите на новия доклад за НЛО от Украйна добавят, че Националната академия на науките на страната е заинтересована да допринесе за тези текущи изследвания.

Справка: Unidentified aerial phenomena I. Observations of events
B.E. Zhilyaev, V.N. Petukhov, V.M. Reshetnyk, 
https://doi.org/10.48550/arXiv.2208.11215

Източник: 'Cosmic' and 'phantom' UFOs are all over Ukraine's skies, government report claims
Brandon Specktor, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !