Небето през декември: Суперлуна, метеорен дъжд и ретрограден Меркурий (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 01 декември 2016 в 09:00 7850 0

Кредит creativephotographytips.com

С все по-късият ден през декември ще имаме възможност да се насладим още по-дълго на събитията по нощното небе, което през този месец постепенно ни подготвя за празничните нощи в края на годината.

На 3-ти декември, малко след залеза на Слънцето ще можем много лесно да открием планетата Венера, която ще бъде южно от красивият тънък сърп на Луната. Планетата ще бъде както винаги доста ярка и видима с невъоръжено око.

Споменавайки Слънцето не можем да не отбележим, че от 30-ти ноември до 18-ти декември, то ще следва своят видим път по небето през митичното съзвездите „Змиеносец“. Това няма да доведе до необичайни събития или катаклизми, а за онези от вас, които са забравили каква е техният зодиакален знак, според астрономията напомняме  - "Кой е истинския ви зодиакален знак, според астрономията

На 11-ти декември Меркурий ще бъде в най-голяма източна елонгация, или казано иначе – това ще бъде най-подходящото време за наблюдение на планетата нощем.
И през този месец, за пореден път ще можем да се насладим на явлението Суперлуна. Луната ще бъде в най-близката си точка до земята – перигей, на 13-ти декемри, а самото пълнолуние ще настъпи на 14-ти декември в 02:06 ч. При подходящи метеорологични условия по-опитните фотографи могат да увековечат събитието.

14-ти декември е датата, на която е максимумът на метеорния поток „Джеминиди“, активен от 4 до 17 декември, който тази година, съвпадайки с пълнолунието няма да ни донесе очаквият красив спектакъл.

Композитен образ, показващ Джеминидитр над Пендълтън, Орегон. Снимка: Thomas W. Earle

На 19-ти декември планетата Меркурий, сменя посоката на видимото си движение по небето, явление, по-популярно като „ретрограден Меркурий“. Видимата смяна на посоката на движение на Меркурий по нощното небе се дължи на периода, за който планетата прави едно завъртане около Слънцето (приблизително 88 земни дни) и по никакъв начин не е свързано със съдбите и житейските решения на жителите на Земята.

Астрономическата зима ще започне на 21-ви декември в 12 часа и 44 минути. На тази дата е и зимното слънцестоене, Слънцето е над тропика на Козироги денят в северното полукълбо е най-къс, а нощта най-дълга.

Два дни преди новата година – на 29-ти Луната ще бъде в новолуние, което ще ни даде чудесна възможност да се насладим на зарята в празничната нощ.

Фази на Луната през месец декември:
Новолуние – 29 декември – 14:19 ч.
Първа четвърт – 7 декември – 11:04 ч.
Пълнолуние – 14 декември – 15:53 ч.
Последна четвърт – 21 декември – 03: 57 ч.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !