Нийл де Грас Тайсън, обвинен в сексуален тормоз, се завръща във Фокс след разследването

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 март 2019 в 07:24 4823 1

Приключи разследването на National Geographic за сексуален тормоз, извършен от астрофизика Нийл де Грас Тайсън спрямо три жени. 

В резултат от изводите от доклада Nat Geo и Fox заявиха, че са готови да върнат в графика си спрените две предавания, водени от Нийл де Грас Тайсън - дългогодишното шоу, "StarTalk" ("Да поговорим за звездите") и поредния епизод на "Cosmos" - "Космос: Възможни светове", предаде Hollywood Reporter.

Според Entertainment Weekly, National Geographic не разкрива констатациите на своето разследване, а само че е приключило и засега отказва коментар пред медиите.

През 2017 и 2018 г. три жени съобщиха за неправомерно сексуално поведение на астрофизика.

Една от жените, които обвиниха учения, физикът и професор по астрономия Кейтлин Алерс (Katelyn Allers), заяви, че Тайсън я е "опипал" на срещата на Американското астрономическо дружество през 2009 г. Тя го описва като "странно поведение", а не като атака.

Снимки на "опипването" от въпросната среща. На втората снимка Тайсън разглежда татуировката на д-р Алерс (която представлява слънчевата система). Веднага след тази снимка тя казва, че е решил да 'търси Плутон' в роклята й.

Другата обвинителка, бивша асистентка на учения Ашли Уотсън (Ashley Watson), заяви, че той я е склонявал да правят секс и е правил "нежелани коментари". Тя твърди, че е напуснала работата си поради поведението на Тайсън.

През 2014 г. певицата Чиа Ахмет обвини учения, че ѝ е сипал, без да знае наркотик и я е изнасилил.

Твърденията се появиха сред широкоразпространената кампания срещу сексуалното насилие в развлекателната индустрия, която засегна големи фигури, включително продуцента Харви Уайнщайн и актьора Кевин Спейси.

След твърденията, National Geographic и Fox започнаха разследване на твърденията и Тайсън излезе с изявление, в което представи своята гледна точка на историите и че ще сътрудничи на разследванията.

Самият учен вече отговори на тези обвинения, като заяви, че може да е смутил Алерс и Уотсън, но не е имал намерение да ги заплашва или да нарушава личното им пространство. По отношение на обвиненията на Ахмет Тайсън отбеляза, че обвиненията ѝ се основават само на факта, че тя самата не може да си спомни събитията от една нощ. Ученият обаче приветства разследването и заяви, че "доказателствата винаги са важни".

 

Научното предаване на астрофизика, StarTalk, ще се завърне в Nat Geo през април, снето от ефир от ноември, докато траеше разследването. "Космос: Възможни светове" ще се излъчи и от Fox и Nat Geo, въпреки че датата още не е определена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!