Нов зашеметяващ образ на междузвездната комета, която идва към нас

Ваня Милева Последна промяна на 27 ноември 2019 в 10:49 7038 0

2I/Borisov. Кредит: Pieter van Dokkum, Cheng-Han Hsieh, Shany Danieli, Gregory Laughlin

През август бе забелязан мистериозен обект, пронизващ нашата Слънчева система по странна, хиперболична траектория, която подсказва, че каквото и да е това, то идва от друга планетна система.

Последващият анализ потвърди, че този посетител от дълбокия космос, вече обозначен като 2I/Borisov, е едва вторият междузвезден обект, открит някога в Слънчевата ни система и първата комета, идваща от отвъд нашето планетарно семейство.

А току-що астрономите получиха чисто нов неин образ в близък план.

Екип астрономи от Йейлския университет заснеха това красиво изображение на 2I/Borisov в неделя, използвайки спектрометъра на обсерваторията WM Keck в Хавай.

Кометата 2I/Borisov. Кредит: Pieter van Dokkum, Cheng-Han Hsieh, Shany Danieli, Gregory Laughlin

Бялата мъгла, покриваща ледената комета, която в момента се приближава към Земята, се нарича кома - облак от газ и прах, които се носят в космоса, докато леденото ядро ​​на обекта сублимира топлината на звездната светлина.

В случая с 2I/Borisov голяма част от този отделян материал се носи зад кометата във величествена опашка, която в момента е с дължина почти 150 000 км, което се равнява на дузина земни кълбета наредени едно до друго (земният диаметър е 12 742 км).

„Смиряващо е да осъзнаем колко малка е Земята до този посетител от друга слънчева система“, отбелязва един от екипа на Йейл, Питер ван Докум (Pieter van Dokkum).

2I/Borisov се очаква да достигне най-близкия си подход до Слънцето в началото на декември, а покрай Земята по-късно този месец. След което ще напусне завинаги нашия космически квартал.

Източник: Astronomers Reveal Stunning New Image of The Interstellar Comet Coming Towards Us, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !