Нова публикация с участието на български учен в „Astronomy & Astrophysics“

Институт по астрономия с НАО - БАН Последна промяна на 30 октомври 2023 в 00:00 4041 1

Наблюденията са получени с 2-м RCC телескоп в НАО Рожен

Кредит Институт по астрономия с НАО - БАН

Наблюденията са получени с 2-м RCC телескоп в НАО Рожен

Изследване на международен екип от учени с водещ изследовател гл. ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия с НАО - БАН, е публикувано в авторитетното рецензирано списание Astronomy & Astrophysics“.

Изследване, проведено с 2-м телескоп в НАО Рожен с водещ изследовател гл. ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, проследи избухването на симбиотичната звезда RS Oph като нова на 8 август 2021. В изследването участват астрономи от България, Аржентина и САЩ. Резултатите са приети за публикуване в авторитетното научно списание Astronomy & Astrophysics и могат да бъдат намерени със свободен достъп на адрес: https://arxiv.org/abs/2309.11288.

Изследването бе представено от астронома Янко Николов пред широка публика на варненския Фестивал на науката на 29 октомври.

Избухванията на нови се случват в двойни звездни системи, една от компонентите на които е бяло джудже. Когато вещество от звезда донор на маса попадне върху повърхността на бялото джудже, то достига високи плътност и температура, и се получава термоядрена експлозия.

През последните години интересът към тези звездни обекти се увеличи с откритието, че те са източник и на гама лъчи. Теоретични изследвания сочат, че в резултат на сблъсъка на изхвърлената с висока скорост материя от термоядрената експлозия и околозвездното вещество се формират области, достатъчно плътни и студени, в които има условия да се образува прах часове/дни след избухването. Откриването на прах толкова рано след избухването досега е представлявало трудност за наблюдателите. Съгласно получените в това изследване резултати, прах се е образувал в първите два дни след избухването, като в рамките на девет дни той се разрушава в неблагоприятната среда.

Наблюденията на RS Oph (вдясно) два дена след избухването показват бавно разширяващ се пръстен в екваториалната равнина и бързо разширяващи се полярни области. Това са и местата, където се образува прах след избухването. Кредит: Институт по астрономия с НАО - БАН

Разстоянието до звездната система RS Oph е около 7800 светлинни години и при наблюдения с най-големите телескопи, от такава дистанция детайли в образуването на асиметрична обвивка се разкриват дни след избухването. При RS Oph околозвездното вещество има по-голяма плътност в екваториалната равнина. При "удара" на изхвърлената материя вследствие на термоядрената експлозия с увеличената плътност на веществото в орбиталната равнина води до развитие на асиметрия - бавно разширяващ се пръстен и бързо движеща се материя в посока, перпендикулярна на тази равнина.

Методът, използван за изследване на този обект (спектрополяриметрия), позволява да се регистрира най-ранното до момента развитие на асиметрия при този клас обекти и се очаква да бъде приложен при очакваното избухване на симбиотичната звезда T CrB.

Гл. ас. д-р Янко Николов. Кредит: Институт по астрономия с НАО - БАН

„Astronomy & Astrophysics“ (A&A) е месечно рецензирано международно научно списание, което публикува статии по всички аспекти на теоретичната, наблюдателна и инструментална астрономия и астрофизика. Управлява се от редакторски екип под надзора на борд на директорите, който представлява 27 страни спонсори и включва представител на Европейската южна обсерватория.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

1

Козин Човков

30.10 2023 в 16:43

Според общоприетите правила за публикуване в научни списания, водещ изследовател не е Николов, а Аврамова-Бончева.