Нова цветна галактическа карта показва странни струни от звезди (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 септември 2019 в 00:00 4946 0

В тази нова галактическа карта различните цветове представляват групи звезди, които се движат заедно, след като са родени по едно и също време. Кредит: M. Kounkel & K. Covey, 2019 г.

Може да изглежда като картина на Джаксън Полък, но това цветно кълбо всъщност е нова карта на Млечния път, с точки и линии с различни цветове, представящи групи звезди, които са родени почти едновременно.

Съставена е наскоро от екип астрономи от Университета в Западен Вашингтон по втория по ред голям набор от данни от преброяването на галактиките от космическия телескоп GAiA на Европейската космическа агенция ESA, публикувани миналата година.

Този нов поглед разкрива, че звездите са склонни да образуват големи струнни структури със своето "семейство" и да се носят в групи от огромни „струни“ със своите братя и сестри, дълго след раждането си.

Вторият набор от данни на космическия телескоп GAiA на ESA, публикуван през април миналата година, картографира позициите и движенията на 1,7 милиарда звезди от и около Млечния път. Астрономите използваха тази колекция за своите изследвания. Например бе наблюдаван истински звезден „бейби бум“, след това бе определена звездната система, от която би могъл да произлиза междузвездният обект Оумуамуа, и дори бе изчислена масата на цялата галактика.

Карта на Млечния път. Кредит: ESA Gaia

Сега изследователите от Университета на Западен Вашингтон направиха ново откритие. Наблюдавайки движението на звездите в новите данни, екипът успя да регистрира групите звезди, които са формирани едновременно на едно и също място. Марина Кункел (Marina Kounkel), водещ автор на изследването, заяви:

„За да идентифицираме кои звезди са образувани заедно, търсим звезди, които се движат по един и същи начин, защото всички звезди, които са формирани в един и същ облак или клъстер, се движат заедно”. С GAiA е възможно да се идентифицират много повече групи на много по-големи разстояния.

С помощта на данните от GAiA изследователите успяха да идентифицират 2000 нови групи, които са формирани и се движат заедно, на разстояние от 3000 светлинни години от Земята. Това, което наистина бе изненадващо за астрономите, е, че тези звезди сякаш се струпват в струнни структури и „висят“ така дълго време. 

„Като цяло смятахме, че младите звезди ще напуснат родните си места само след няколко милиона години след създаването си и напълно ще загубят връзките си с първоначалното си семейство - но изглежда, че звездите могат да останат близо до своите „братя и сестри“ и след няколко милиарда години”, разказва Кункел.

Звездни групи и струни в Млечния път - изглед откъм ръба. Кредит: M. Kounkel & K. Covey, 2019 г.

Също така е интересно, че линейните структури на по-младите звезди - на възраст под 100 милиона години - изглежда се простират под прав ъгъл спрямо спиралните ръкави на Млечния път. Линейните структури на по-старите звезди изглеждат по-изравнени със спиралните ръкави на самия Млечен път.

Астрономите подозират, че по-старите струни от звезди трябва да са били перпендикулярни на спиралните ръкави, съществували при формирането на тези звезди, които сега са се пренастроили през последния милиард години.

Изследователите заявяват, че това може да бъде част от жизнения цикъл на структурите.

Изучаването на по-старите структури също би могло да помогне на астрономите да определят стабилността на спиралната структура на самия Млечен път.

„Близостта и ориентацията на най-младите струни към съвременните спирални ръкави на Млечния път показват, че по-старите струни са важен „фосилен запис“ на спиралната структура на нашата галактика“, разказва съавторът Кевин Кови (Kevin Covey), също от Университета на Западен Вашингтон, САЩ.

„Естеството на спиралните ръкави все още се дискутира, като оценката за тях дали са стабилни или динамични структури все още не е ясна. Изучаването на по-старите струни ще ни помогне да разберем дали ръкавите са предимно статични или ако се движат или разсейват и преобразуват в течение на няколкостотин милиона години - приблизително времето, което е необходимо на Слънцето да обиколи около галактическия център."

Статията е публикувана през август в Astronomical Journal.

Източник:

Gaia untangles the starry strings of the Milky Way, ESA Gaia

Colorful new galactic map shows strange strings of stars, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !