Новите скафандри за астронавтите ще бъдат стилни и технологични (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 февруари 2017 в 14:24 6649 1

Кредит Boeing

Бившият астронавт Крис Фъргюсън в макет на космическия кораб Starliner демонстрира новия костюм, произведен от Boeing.

Астронавтите, които ще пътуват през 2018 г. до Международната космическа станция (МКС) с космическия кораб на Боинг, ще бъдат облечени в нови костюми, съобщава Share.America.

Новите скафандри на Боинг ще са по-леки и по-удобни от досега използваните. Те отговарят на изискванията на НАСА за безопасност и функционалност, като същевременно въвеждат авангардни иновации. 

Новият дизайн на ръкавиците, например, ще позволи на астронавтите да управляват прибори със сензорни екрани. Ботушите, са разработени от производителя за спортно облекло Reebok и ще бъдат устойчиви срещу плъзгане.

"Най-важното е, че костюмът може да поддържа жизнените функции на човека в космоса", заяви астронавтът Ерик Бое. "Той е много по-лек, по-удобен и по-прост от по-старите модели, което е добре. Сложните системи могат да се повредят по много начини, а когато става въпрос за скафандри, колкото са по-просто устроени, толкова е по-добре".

Традиционните костюми тежат повече от 13 кг, а новият - само 9 кг.

Съвременните материали, високотехнологичната система за проветряване и удобното разположение на циповете облегчават работата на астронавтите и придвижването им вътре в кораба.

Най-голяма промяна има в шлема, който ще бъде прикрепен с цип към костюма с монтирани всички необходими средства за комуникация.

Според НАСА новият скафандър е безопасен, функционален и иновативен.

Частната компания SpaceX също разработва свой кораб и скафандри за астронавтите. Как ще изглежда костюмът на SpaceX все още е загадка. Интересно е обаче, че в тази работа на компанията помага холивудският дизайнер на костюми Хосе Фернандес, изработил костюмите на супергероите Тор и X-Мен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!