НАСА представи прототип на новия скафандър, който астронавтите ще носят на Марс

Никола Кереков Последна промяна на 12 ноември 2015 в 11:12 11591 1

Кредит NASA

Новият модел космически костюм на NASA - Z-2 - предназначен за бъдещите астронавти, които ще посетят Червената планета.

Според последни данни, хора трябва да поемат към Марс около средата на 30-те години на този век и НАСА вече започва да набира кандидат-астронавти за мисията. Но преди да започне истерията по кандидатстването, американската космическа агенция е осигурила малко повече информация за това с какво ще са облечени тези щастливи бъдещи астронавти, когато стъпят за пръв път на Червената планета.

НАСА разкри първите снимки на прототипа на Z-2 космическия костюм миналия месец и трябва да признаем, че той изглежда много по-модерно от белите костюми за работа в космоса, с които сме свикнали да виждаме космонавтите в последните години.

Това е защото Z-2 моделът е разработен изцяло с една цел - да позволява на астронавтите да изследват чужди планети. Костюмът няма да се използва по време на разходки в космоса или на борда на космическите кораби, а ще бъде използван, едва когато хора достигнат до Марс.

"Костюмът е разработен за максимално удобство на астронавтите за работа на повърхността на планетата - изследване, събиране на проби и свободно двупосочно движение между повърхността и изкуствените хабитати/роувърите," обясняват от НАСА.

Костюмът позволява да се регулира размера и положението на раменете и кръста, което да позволи по-голяма част от членовете на екипажа да се поберат в един стандартен модел на костюма. Въпреки тази пластичност, Z-2 е изключително здрав и има подсилена горна част. 

"Z-2 костюмът използва модерни композитни материали, за да се постигне ниско тегло и за да е достатъчно здрав да издържи продължителните мисии в тежките условия на Марс," разясняват от НАСА.

Прототипът се е променил значително от началните етапи на своето проектиране. Z-2 моделът първоначално бе избран миналата година чрез обществено допитване, побеждавайки други два дизайна за скафандър, който да бъде изпратен за Марс.

Ето така изглеждаше костюмът по оригинален проект:

А ето така изглежда вече изграденият прототип на скафандъра:

Предна част на прототипа

Задна част на прототипа

Както виждате дизайнът силно наподобява на излязъл от научно-фантастичен филм с екстравагантното си електролуминисцентно осветление.

И в случай, че се чудите какво е това, което прилича на шлюз в задната му част - това е входния отвор, който астронавтите ще използват, за да влизат в скафандъра. Така костюмът изглежда по-скоро като едноместен космически кораб, с който може да изследвате планетата.

Но въпреки, че вече имаме изграден прототип, това не значи, че дизайнът е окончателен и завършен. Този Z-2 костюм предстои да бъде тестван тук на Земята, след което ще се извършат подобрения и допълнителни настройки. Засега той няма да бъде изпращан в космоса, тъй като все още е в начална фаза на полеви тестове (non-flight phase), обясняват от НАСА. Това означава, че не е покрит с допълнителните материали, необходими за работа в космоса, които да блокират радиацията и да предпазват астронавтите.

За всички, които се надяват да станат космонавти един ден: разгледайте добре Z-2 костюма. Един ден той може да бъде вашата работна униформа.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2015 в 16:43

Ако не знаят български, има опасност да сгрешат:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=261&WorkID=9358&Level=2

...