Обширни находища на лед откриха на Марс

Ледените листове се намират на дълбочина 1-2 метра под повърхността на планетата

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 януари 2018 в 16:03 5269 1

Кредит NASA

Под повърхността на Марс на дълбочина от един до два метра има обширни слоеве чист лед с дебелина до 100 метра, според констатациите на изследователи, публикувани в списание Science.

Проучвайки снимките, получени от апарата Mars Reconnaissance Orbiter, който засне подложените на ерозия скални отстъпи. Учените откриха на тях, че ледът образува дебел слой, а не тънка кора.

Стръмният склон на северния край (към върха на изображението) в тази яма на Марс, показва напречното сечение на дебел слой подземен воден лед. Изображението е от камерата HiRISE на Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА.

Изображенията, заснети в течение на три марсиански години, разкриват огромни парчета скали, които са паднали от леда,  заради ерозията, което кара изследователите да предположат, че ледът се оттегля с няколко милиметра всяко лято.

Изследователите са успели да открият чиста замръзнала вода, която може да се използва от астронавтите по време на изграждането на колонията на Червената планета. Освен това учените смятат, че проучването на тези находища може да разкаже за климата на Марс в миналото.

Изследователите предполагат, че ледените залежи са се формирали в резултат на силни снеговалежи в далечното минало на Червената планета. Те също така забелязаха активната ерозия на отстъпите, предизвикани от топенето на открития леден слой.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

13.01 2018 в 07:50

И кога са го публикували? Путин говорИ нещо надълго оня ден.
100 метра НЕ Е дебел слой, и няма как да е на няколко сантиметра под вчерашния прах. Не и след милиард години пясъчни бури.
Май е време сам да обявя награда за търсене на разумен живот в наса, както и в англия.