Огненото кълбо, видяно над Австралия, всъщност е изгаряща руска ракета

Гледката на падащата руска ракета близо до Южна Австралия в понеделник вечерта, 7 август, бе ослепителна и тревожна за наблюдателите

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2023 в 00:00 2786 0

Проблясъците от светлина, пронизващи тъмното небе в Мелбърн, вероятно са от останките от руска ракета Союз-2, навлизаща отново в земната атмосфера.

Кредит Australian Space Agency

Проблясъците от светлина, пронизващи тъмното небе в Мелбърн, вероятно са от останките от руска ракета Союз-2, навлизаща отново в земната атмосфера.

Корпусът на руска ракета падна обратно на Земята близо до Южна Австралия в понеделник вечерта, 7 август, създавайки едно истинско шоу за наблюдателите в региона.

Разбилата се ракета генерира "огнена топка и звуков тътен, който разтърси сградите в цяла Виктория", съобщава 7 News Australia чрез X (бивш Twitter) във вторник 8 август, имайки предвид южния щат, чиято столица Мелбърн е вторият по големина град в Австралия.

Този космически боклук не се задържа дълго на орбита - това бе третата степен на ракетата Союз, която изстреля навигационен сателит ГЛОНАСС по-рано същия ден, съобщава астрофизикът, занимаващ се с проследяване на сателити Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell).

Тази мисия излетя в 13:20 GMT в понеделник от космодрума Плесецк в северозападна Русия и се издигна към космоса по югоизточна траектория.

На 7 август 2023 г. руска ракета "Союз" изстрелва навигационен сателит Glonass от космодрума Плесецк. Кредит: Роскосмос

Третата степен на Союз завършва полета си с повторно навлизане в атмосферата на Земята югоизточно от Тасмания, над открития океан, около 14:00 GMT (полунощ в Мелбърн), разказва Макдауъл.

Степента на Союз се врязва в атмосферата със скорост няколко километра в секунда, обяснява Майкъл Браун (Michael Brown), доцент във Факултета по физика и астрономия към Университета Монаш в Мелбърн.

"Връщанията в космическия боклук понякога се бъркат с метеорите, които също са зрелищни, но обикновено са далеч по-мимолетни събития, тъй като се блъскат в атмосферата с много по-голяма скорост", отбелязаа Браун в изявление относно събитието от понеделник.

"Възможно е малки парчета от ракетата да се разбият на земята или в морето, но рядко се случва космически боклук да повреди имущество", добавя Браун.

Източник: Eerie 'fireball' seen over Australia was actually a Russian rocket in disguise, Mike Wall, space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !