Оумуамуа мълчи. Няма извънземен сигнал от междузвездния астероид. Засега

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 декември 2017 в 00:00 29157 1

Радиотелескопът Green Bank в Западна Вирджиния

Първият междузвезден астероид, навлязъл в нашата Слънчева система, остана безмълвен. Поне засега.

Астрономите завършиха първия кръг на телескопските наблюдения на Оумуамуа, първият посетител от друга звездна система, профучал покрай Земята преди два месеца. Те искаха да проверят дали на астероида има признаци на извънземни технологии.

Досега не са открити никакви доказателства за изкуствени сигнали, идващи от астероида, обявиха учени от проекта Breakthrough Listen, цитирани от space.com.

Търсенето обаче не е приключило.

Изследователите още не са завършили анализа на данните от радиотелескопа Green Bank в Западна Вирджиния от 13 декември и планират да проведат още три "блока" от наблюдения, заявиха членове на екипа.

"Страхотно е да се видят данните от наблюденията на този романтичен и интересен източник", заяви Андрю Симиън (Andrew Siemion), директор на Berkeley SETI , изследователски център в Калифорния. "Нашият екип е развълнуван да види още какви наблюдения и анализи ще се разкрият".

Много шум се вдигна около Оумуамуа в астрономията, планетарните науки и SETI общностите, откакто астероидът бе открит в средата на октомври.

Решението да се провери Оумуамуа за сигнали с изкуствен произход дойде от Юри Милнер, руски милиардер и технологичен инвеститор, който похарчи над 100 милиона долара за финансиране на търсенето на извънземен разум.

Оумуамуа за първи път е открит през октомври тази година с помощта на телескопа Pan-STARRS, разположен в Хавай. Оумуамуа е хавайска дума, която означава "пратеник". Той озадачи астрономическата общност. Свойствата на мистериозното космическо тяло бяха необичайни, по-специално неговата изключително удължена форма, която трудно може да се създаде с някакви естествени процеси, известни във Вселената. Заради странното му премятащо се движение някои астрономи започнаха да се чудят дали това не може да е сонда, изпратена от напреднала цивилизация, но претърпяла авария.

Извънземните, разбира се, в самия край на списъка с обяснения за нови и объркващи астрономически открития. Но според Милнер си струва да се провери, докато астрономите имат възможност за наблюдения преди Оумуамуа да се изплъзне от обсега на най-мощните телескопи.

Наблюденията започнаха в сряда. В продължение на шест часа инструментът на Breakthrough Listen радиотелескопът Green Bank сканира Оумуамуа на четири радиочестоти. Инструментът може да сканира милиарди отделни канали едновременно, засичайки между 1 и 12 гигахерца - диапазон на честота, която на Земята включва сигнали от технологии като мобилни телефони и микровълнови фурни.


Това наблюдение събра 90 терабайта данни по време на 2-часовото наблюдение на самия междузвезден астероид, заявиха членове на екипа на Breakthrough Listen.

Не е изненадващо, че пресяването на цялата тази информация ще отнеме известно време.

"Търсенето на сигнали, които могат да имат изкуствен произход е започнало, но въпреки впечатляващата изчислителна мощ на изчислителните клъстери в Green Bank, големите обеми от данни ще отнемат известно време,"  заявиха представители на Breakthrough Listen.

А ще има и още три наблюдателни блока на Breakthrough Listen в близко бъдеще. Така че, ще почакаме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.12 2017 в 12:36

И да е космически кораб, в най-добър случай е място за вечен покой на екипажа си и паметник на технологии, забравени преди стъписващо много време. Да се предполага че нещо в него работи е доста наивно даже и при хипотезата че е ръкотворен.