Междузвездният астероид се движи, сякаш е повреден кораб, твърди астроном

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 11:52 52689 2

Астрономът д-р Джейсън Райт (Jason Wright) от Университета на Пенсилвания твърди, че астероидът, наречен Оумуамуа, би могъл да е аварирал извънземен кораб, който преминава през нашата слънчева система.

Той разказва в своя блог, че повреден извънземен кораб би се движил по абсолютно същия начин, както междузвездният астероид.

За първи път в края на ноември, според астрономите, нашата Слънчева система е посетена от междузвезден астероид. Това е ясно от траекторията му - всичко е в съответствие със свободно плаващ астероид, който е изхвърлен от друга звездна система.

Формата на Оумуамуа е невероятна - размерът му, според някои оценки, достига около 400 метра и е 10 пъти по-дълъг, отколкото широк.

И вместо да се движи през пространството подобно на другите космически скали, астрономите смятат, че той преминава  като "акробат, който изпълнява салто" през нашата Слънчева система.

Това обяснява много за объркващите му форма и цвят. Данните продължават да дават различни отговори, защото обектът се върти по сложен начин. За да се разбере това, вижте видеото долу около 2:00:

Най-важното е, че в пространството обектите обикновено се въртят по един много прост начин около тази основна ос, която има най-голям инерционен момент или въртенето е с най-малък радиус, защото това е оста, за която даден ъглов момент изисква най-малко енергия, а с течение на времето обектите губят енергия, но не и ъглов момент. Земята, например, е сплесната и се върти около по-късата си ос.

Ако завъртите някакво тяло произволно, да речем, по някаква междинна ос, то ще изпълни много по-сложно движение (около 02:00 във видеото по-горе), наречено премятане (tumbling). То ще се движи така в пространството, докато променящите се центробежни сили, предизвикващи въртенето, не загубят енергия, отделяйки топлина и в крайна сметка обектът ще завърши с въртене около основната ос отново (по този начин, около най-късата си ос се върти корабът „Дискъвъри 2“ в филма Втора одисея: 2010).

Така че, защо Оумуамуа се движи премятайки се? Не е ясно, но може да е свързано с издължената му форма. Изглежда че за разлика от типичните в Слънчевата система астероиди и ледени комети, подобни на купчина чакъл, Оумуамуа има повече здравинат (това не е необичайно за по-малките обекти от Слънчевата система), и така неговото въртене разсейва много по-бавно енергия, така че дълго време може да се движи по този начин.

Д-р Райт дава няколко аргумента, които подкрепят идеята, че Оумуамуа е изкуствен обект или "космически кораб":

• Ако проследим първата глава на книгата "Среща с Рама" на Артър Кларк, междузвездният космически кораб има подобна траектория като на Оумуамуа.

• Очаквахме първите открити междузвездни скали да са комети, тъй като Облакът на Оорт в нашата собствена Слънчева система е населен е най-вече с комети. Фактът, че Оумуамуа не е комета, озадачава астрономите.

• Формата на Оумуамуа има съотношение 10:1 - това не е типично за астероидите, но не е необичайно за корабите в научната фантастика.

• Цветът му е червен, подобно на металните астероиди.

Разсъжденията на Райт идват малко преди решението на екип учени от проекта Breakthrough Listen да използват 100-метровият радиотелескоп "Green Bank" в Западна Вирджиния за 10-часово наблюдение на четири радиочестоти, в които ще сканира междузвездния посетител за подозрителни сигнали. Това сканиране започна  на 13 декември от 22:00 българско време.

Чувствителното оборудване на "Green Bank" е в състояние за по-малко от една минута да открие сигнал, равен на силата на мобилен телефон.

Ако учените открият сигнал, това ще бъде доказателство, че наистина не сме сами.

Вълнението е огромно. А името, дадено на този странен обект, издава техния оптимизъм. Оумуамуа на хавайски означава "пратеник отдалеч, пристигал първи".



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

15.12 2017 в 02:32

Въпросният "остроном", видимо не веднъж е карал повредени звездолети, и по собствения си опит знае как се премятат, когато наближат следващата звезда. Остава да знае и как се поправят, та да каже и накъде е тръгнал тоя.
Беше време - и аз говорех такива неща. Понякога келнерите донасяха по цяло море пиене, от заведението, и от съседните маси. Публиката ридаеше от смях. Имаше физици - имаше и хумор. Хубави времена бяха.
Един колега, умееше пак така хубаво за елементарните частици. С него често спорехме за цвета им, и как са грапави. Това докарваше до плащане на нашата сметка шофьорите на камиони. Тогава БАН имаше гараж, и камиони.
И още купища смешки.

Ех. Някой да сканира, и да тури в публична библиотека ония стари книги. Тогава и децата ще поумнеят. А ние нямаме по-сигурна пенсионна осигуровка, от техния ум.

23293

1

Стефан

14.12 2017 в 19:17

Дааа ... Откакто няма полтъргайсти, нострадамусчета, и йетита, жанра съвсем залиня. И сега - о, щастие!, и първият му нов пророк от Пенсилвания ...:)))