Първата степен на ракетата Falcon 9 направи успешно кацане (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2016 в 10:15 3011 0

Ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX с космическия кораб Dragon, който ще достави товари до Международната космическа станция (МКС), стартира през нощта на 17-ти срещу 18-ти юли от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида САЩ.

Първата степен на ракетата успешно кацна обратно на космодрума на SpaceX Complex 1. Това е второто успешно кацане на суша на ракета и петото успешно завръщане на първата степен на ракета на SpaceX след изстрелване.

НАСА предаде на живо старта.

Стартът се състоя в 07:45 българско време, а корабът Dragon трябва да се скачи на 20 юли с МКС, за да достави повече от два тона товари, включително първия международен стандартизиран адаптер (International Docking Adapter - IDA), както и материали за 280 научни експерименти, с които ще работи екипажът на станцията.

За първи път тази година SpaceX приземява една от своите ракети на сушата. При последните шест изстрелвания, всяка ракета е кацала безпилотно в океана. Причината е, че този начин изисква по-малко гориво.

Със снощното кацане общият брой възстановени ракети на компанията стават пет. Тя съхранява своите поземлени ракети в хангар на космодрума Launch Complex 39А. Там обаче скоро ще бъде направено място за следващата голяма ракета Falcon Heavy.

В момента собствениците търсят други възможности за съхранение в Кейп Канаверал, съобщава Ханс Кьонингсман (Hans Koenigsmann), който отговаря за надеждността на полетите на SpaceX. Засега SpaceX има възможност за транспортиране на някои от своите поземлени ракети към тестовото съоръжение на компанията в McGregor в Тексас.

Ето няколко красиви кадри на излитането и кацането, поместени в Тwitter:

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !