Първи данни за "твърдото" приземяване на Falcon 9 на океанската платформа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 21:25 4792 0

"Е, поне парчетата бяха по-големи този път! Няма да е последния провал, но съм оптимист за следващото кацане на кораб" - заяви Илон Мъск.

Първата степен на ракетата носител Falcon 9 на компанията SpaceX не успя да се приземи меко върху плаващата платформа, заради неизправност в една от опорите на степента.

Въпреки това, кацането се извърши на определеното място на автономната платформа в Тихи океан, а океанографския сателит Jason 3 бе изведен на орбита успешно.

Първият етап на ракетата на SpaceX, след като изведе на орбита сателита за океански наблюдения Jason 3, направи твърдо приземяване на океанска платформа с размери 90/30м, но една от подкрепящите при кацане подпори не успя да се застопори, съобщи компания SpaceX.

Ракетата носител Falcon 9 стартира от космодрума на военновъздушната база Ванденберг в Калифорния както бе предвидено в 10:42 PST/13:42 EST (20:42 българско време) на 17 януари.  

Стартът, разделянето на степените, извеждането на спътника Jason-3 на орбита - всичко мина по план и нормално. По-късно блогът на НАСА съобщи, че двойните слънчеви панели са се разтворили, космическият апарат е на планираната орбита, получава и изпълнява командите от Центъра за управление на НАСА.

Какво се случи на океанската платформа

9 минути след старта първата степен трябваше да се приземи на специална платформа в Тихи океан, която ви припомняме е само 90 на 30 метра.

Първата степен улучи целта, но кацането не бе перфектно, а по-скоро "твърдо", строшена е една от подкрепящите опори", съобщи компанията SpaceX в Twitter.

В поредица от туитове изпълнителният директор на компанията Илон Мъск заяви:

"Определено е по-трудно да се кацне на кораб. Подобно на самолетоносач или върху суша: много по-малка е целевата зона, която освен това се мести и върти."

"Все пак, не това попречи всичко да мине добре. Скоростта на приземяване беше добра, но опората не се закрепи, така че [степента] се обърна след кацането."

"Е, поне парчетата бяха по-големи този път! Няма да е последният провал, но съм оптимист за следващото кацане на кораб".

Засега няма други подробности около кацането.


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !