Защо депресията е по-често срещана при жените?

Депресията е два пъти по-често срещана при жените поради редица причини

Ваня Милева Последна промяна на 21 октомври 2022 в 00:01 3304 0

Източник: Pixabay

През последните десетилетия депресията става все по-често срещана в индустриалните страни и често е наричана от лекарите "обикновената настинка в психиатрията".

Данните за разпространението на депресията в рамките на целия живот варират в зависимост от критериите, използвани за определяне на депресията. При използване на критериите на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-IV) за "голямо депресивно разстройство", които са сходни с критериите на Международната класификация на болестите (ICD-10) за "умерена депресия", разпространението на депресията през целия живот е около 15 %, а точковото разпространение - около 5 %. Това означава, че средностатистическият човек има около 15 % вероятност да развие депресия в някакъв момент от живота си и около 5 % вероятност да страда от нея точно сега.

Тези данни обаче прикриват много неравномерно разпределение по пол, тъй като депресията е около два пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Причините за това неравномерно разпределение между половете не са напълно ясни, но се смята, че те са отчасти биологични, отчасти психологични и отчасти социокултурни.

Биологични обяснения

В сравнение с мъжете жените може да имат по-силно генетично предразположение към развитие на депресия. Освен това жените са много по-силно подложени на колебания в нивата на хормоните. Това важи особено за периода около раждането и менопаузата, които са свързани с повишен риск от развитие на депресия.

Психологически обяснения

Жените повече "преживяват" от мъжете, т.е. те са склонни да мислят повече за това, което се случва - което, макар и да е много хубаво, може да ги предразположи към развитие на депресия. За разлика от тях мъжете са по-склонни да реагират на трудните моменти със стоицизъм, гняв или злоупотреба с алкохол или наркотици. Освен това жените като цяло са по-ангажирани с взаимоотношенията си от мъжете. Те са по-често засегнати от проблемите във взаимоотношенията, което ги прави по-склонни към развитие на депресия.

Социокултурни обяснения

Жените са подложени на по-голям стрес от мъжете. Те не само трябва да ходят на работа също като мъжете, но от тях може да се очаква да поемат и тежестта на поддържането на дома, отглеждането на децата, грижите за по-възрастните роднини и да се примиряват със сексизма.

Освен това те живеят по-дълго от мъжете. Дълбоката старост често се свързва с тежка загуба на близките, самота, изолация, влошено физическо здраве и несигурност, а също и с депресия. И накрая, жените са по-склонни да потърсят психиатрична помощ и така е по-вероятно да получат диагноза депресия. По-възможно е да се консултират с лекар и по-вероятно е да обсъдят чувствата си с него. И обратното, лекарите (независимо дали са мъже или жени) са по-склонни да поставят диагноза депресия на жена.

Авторът Нийл Бъртън (Neel Burton) е британски психиатър, философ, писател и педагог. Написал е няколко книги, включително Psychiatry (Психиатрия) (2006), Living with Schizophrenia (Да живееш с шизофрения) (2007), The Meaning of Madness (Значението на лудостта) (2008), Master your Mind (Овладей своя ум) (2009), Heaven and Hell: The Psychology of the Emotions (Раят и Адът: Психологията на емоциите) (2015), Hypersanity: Thinking Beyond Thinking (Хиперсанитет: Мислене отвъд мисленето) (2019), Stoic Stories (Стоически истории) (2022) - носител на наградата за любима книга на читателите за 2022 г.

Източник: Why Is Depression More Common in Women?, Neel Burton, Psychology Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !