Роскосмос официално закри мисията на единствения руски орбитален телескоп. Не е бил в контакт половин година

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юни 2019 в 18:48 3780 0

Роскосмос официално закри мисията на апарата "Спектър-Р", на който е инсталиран единственият руски орбитален телескоп "Радиоастрон". Руската космическа агенция призна устройството за загубено, тъй като телескопът не е влиизал в контакт от 10 януари 2019 година.

“Спектър-Р” стартира в космоса през юли 2011 г. Той работи 7,5 години вместо планираните три. Преди шест месеца отказа последният от трите комплекта на приемно-предавателниустройства на сателита. Така бе изключена възможността да получава команди от Земята.

През февруари 2019 г. специалистите на Роскосмос се опитаха да се свържат с телескопа. Инженерите опитаха четири начина за възстановяване на комуникацията: работа на земния трансмитер в два режима - с нормална мощност и увеличена, функция на предавателя, която му позволява да сканира пространството в случай, че антената не е насочена правилно към целта, а също така сканиране на предавателната честота в случай на излизане встрано от честотата на бордовия приемник.

През лятото на 2019 г. е предвидено пускането на орбита на втория руски орбитален телескоп "Спектър-РГ".

Неотдавна стана известно, че две трети от руските спътници около Земята са излезли от строя преди края на срока си за експлуатация. Цената на всеки е повече от 5 милиарда рубли (приблизително  70 милиона евро).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !