Руските учени сбъркали сметките: Апофис няма да унищожи света нито през 2029, нито през 2036 година

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 януари 2019 в 00:00 12838 1

Астероид. Концепция на художник. Кредит: Hubble ESA/Flickr

Началото на годината е традиционно свързано с края на света и поредната новина за нов апокалипсис не закъсня.

Група учени от Държавния университет на Санкт Петербург в Русия съобщават, че през 2068 г. астероидът Апофис ще удари Земята.

Що се отнася до 2029 г., руските изследователи отбелязват, че тогава небесното тяло ще мине на около 38 хиляди километра от нашата планета. Това е около десет пъти по-малко от разстоянието от Земята до Луната и двеста пъти по-близо от необходимото, така че космическият обект може да бъде класифициран като "потенциално опасен".

Но други учени казват, че светът няма да приключи през 2029 или 2036 година.

Апофис, известен още като 2004 MN4, с диаметър 325 метра, е кръстен на древноегипетския бог на унищожението и злото Апопа.

Когато за първи път е открит през 2004 г. от обсерваторията Кит Пийк в Аризона, той хвърля в тревога обществеността, тъй като първоначалните изчисления на учените от НАСА предсказваха, че има 2,7% вероятност да удари нашата планета по време на най-близкия си подход към Земята през 2029 г., но други учени предрекоха, че е много по-вероятно ще бъдем ударени, когато астероидът се върне седем години по-късно или 2036 г. В този случай диаметърът на кратера ще бъде около 6 километра, сградите и дори тунелите на метрото ще бъдат унищожени в радиус от 10 километра от мястото на попадението, а щетите ще бъдат забележими в радиус до 120 километра.

По-късно това е отхвърлено - реалността се оказа не толкова черна, отколкото тези ранни предположения.

Въпреки това руските експерти стигнаха до заключението, че през 2068 г. Апофис наистина може да удари Земята и във всеки случай именно това сближаване астрофизиците определят като ​​най-опасното от всички, които очакват планетата в обозримо бъдеще.

Този доклад ще бъде представен по време на Кралските четения по космонавтика в Москва в края на януари, съобщава Риа новости.

Датата, изчислена от тези учени, съвпада с датата, предсказана от НАСА, но не всички учени са съгласни с тази прогноза.

"Вероятността от сблъсък с Апофис е 3 на милион. Има много тела с по-голяма вероятност от сблъсък, но не ги класифицираме като опасни", заяви Борис Шустов, директор на Института по астрономия на Руската академия на науките,

Шустов отбеляза, че изчисленията на този университет са просто „академични упражнения” и "нямат практическо значение".

„Има таблица на уебсайта на НАСА и JPL, и в нашия Санкт-Петербургски държавен университет има такава таблица с текущото състояние на най-опасните тела, в смисъл, които е най-вероятно да ударят Земята. Апофис далеч не е от първите в списъка”, подчертава Шустов.

"Тук всичко вече е ясно: Апофис няма да удари Земята, ще прелети на безопасно разстояние. Когато прелетя близо до Земята през 2012 г., орбитата му бе уточнена. След този подход стана ясно, че през 2036 г. той няма да падне на Земята. Освен това при близките прелитания орбитата на летящите тела се променя забележимо, а след този подход орбитата му малко се промени, така че няма опасност да пресече тази на Земята. Така че този астероид е изключен от списъка на заплахите за Земята - изключен за дълго време, за векове", заяви Нейтън Ейсмонт, водещ изследовател от Института за космически изследвания на РАН, в ефира на радио „Спутник”.

Към днешна дата за най-опасен за Земята от откритите космически обекти се счита астероидът Бену, открит през 2013 г. Предполага се, че в периода от 2169 до 2199 г. вероятността от сблъсък с него ще бъде приблизително едно на четири хиляди. Неотдавна до астероида достигна сондата OSIRIS-REx.

А ако все още астероидът Апофис ви се струва подозрителен, може да го следите тук:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!