Съобщения на цивилизации от преди Големия взрив

Цикличната космология на Пенроуз

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 декември 2015 в 11:06 19992 13

Кредит Gurzadyan / Penrose

Теоретичният физик и математик и най-вече нестандартен мислител Роджър Пенроуз от Оксфорд представи карта на възможните места, където е имало суперцивилизации, съществували във Вселената преди Големия взрив в публикация в сайта arXiv.org.

Теорията за Големия взрив е крайъгълен камък на съвременната космология и е подкрепена с множество доказателства.

Но някои си задават въпроса: ако Големият взрив е причина за нашата Вселена, какво е причинило Големия взрив? Повечето физици казват, че преди него е нямало нищо, но има някои, които мислят, че нашата Вселена може да се е образувала от друга, по-ранна Вселена. А тя - от още по-ранна Вселена и т.н. - просто не е имало начало.

Това е идеята на Конформната циклична космология (Conformal Cyclic Cosmology - CCC), една идея, предложена от Роджър Пенроуз. Същността й е следната: нашата Вселена започва с горещо, плътно и много еднородно състояние. С течение на времето се появяват структурите на материята - звезди, галактики, черни дупки и др. В момента материята в нашата Вселена е разпределена в галактическите купове, а тъмната енергия и разширяването на космоса, ще я променят с времето. Галактическите клъстери ще стават все по-изолирани. Супермасивни черни дупки ще засмукват околните галактики, а чрез лъчението на Хокинг дори черни дупки ще се изпарят във вид на радиация. Така че нашата Вселена ще стане отново еднородна в далечно бъдеще. Дали еднородността на началото на нашата Вселена по някакъв начин е свързан с еднообразието в края на друга Вселена?

В новата си публикация Пенроуз в съавторство с арменския физик Гурзадян (VG Gurzadyan) показва карта на космическия микровълнов фон (CMB), в която аномалиите се интерпретират като следи от съществували през предходния цикъл (еон) на Вселената високотехнологични цивилизации. Данните от реликтовия микровълнов фон са изследвани в контекста на конформната циклична космология.

 
Флуктуационни аномалии в космическия микровълнов фон. Възможните позиции на суперцивилизациите са отбелязани с червени точки. Изображение: ArXiv.org

Според Пенроуз в космическия микровълнов фон (CMB) биха могли да бъдат кодирани съобщения. Макар и доста еднообразен, CMB има малки колебания на температурата.

Изображение на CMB (космическия микровълнов фон). Източник: WMAP / NASA

В картата на космическия микровълнов фон съществуват области, в които флуктуациите са по-резки, отколкото може да се очаква, ако тези неравномерности подсказваха единствено структурата на Вселената. Тези аномалии не са много, но ​​са достатъчно. Според авторите, те може да бъдат предизвикани от друга Вселена.

Според конформната циклична космология, такива колебания не би трябвало да се появяват, в нея новите и старите Вселени преминават през еднородно състояние. Тогава остава обяснението, че някаква супернапреднала цивилизация в старата Вселена би могла умишлено да остави следа - съобщение в новата Вселена. 

Очевидно е, че цялата концепция е много спекулативна. Но най-малкото дава материал за размисъл и идеи за научна фантастика.

Източник: Alien Messages From Another Universe? The Strange Physics Of Cyclic Cosmology, Brian Koberlein

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2015 в 17:02

Факт е, че най-голямата дрипа в науката. Цялата е същита с бели конци. Всъщност и тъмната материя е била измислена с цел да се закърпи появила се огромна дупка в тази погрешна теория. Четете трудовете на Рангел Колесин, там е обяснено всичко.

28.12 2015 в 22:26

Bacillus Bulgaricus е измислица.

28.12 2015 в 20:58

Голямия взрив е измислица.

28.12 2015 в 16:01

Относно "Големия взрив" имам само няколко въпроса: Какво е имало само една секунда преди него? Ако е нямало нищо, то тогава какво всъщност е гръмнало? Ако е нямало нищо, то тогава откъде се взе материята за нашата вселена? Всеки, който поне малко е учил висша математика знае, че тя не приема най-голямо и най-малко число. Ако приемем Х за най-голямото число, то тогава какво е Х+1! Същото е и за най-малкото. Следователно, една секунда преди големия взрив е имало НЕЩО, а това, че ние все още не знаем какво точно, не значи, че то не е съществувало!

28.12 2015 в 04:23

А, ясно.
Предварителен уточняващ въпрос: Според тебе Питагоровата теорема е провокация на:
а. евреите
б. масоните
в. комунистите
Може да посочите повече от един верен отговор.

Много въпроси са с невъзможен отговор, докато не му дойде времето. Въпроса за величината на земното ускорение например, зададен в детската градина, също няма никакъв отговор. Макар че децата имат глави и ябълки, а някои от тях са виждали ябълкови дървета, и дори са дремали под тях.

Знаеш ли, преди да заеме позата на снизходително критикуващ, е хубаво човек да придобие поне най-обща представа за въпроса, както и за границите на приложението на обсъжданите твърдения. А то рискува да изпадне в неловко положение. Щом не знаеш на колко ампера ще гръмне кварталния трафопост, може да решиш че той изобщо не пуска ток. Аз поне, нямам нищо против хората, работещи нощем в мазето над Общата Теория на Всичкото, по тая причина да смятат контактите на стената за безопасни. Молбата ми е само да бъркат в тях с двете ръце едновременно.

28.12 2015 в 02:10

От статията: "Повечето физици казват, че преди Големият взрив е нямало нищо..."
Всичкото в яйцето е Нещо.
А то трябва да дойде отнякъде, както добре знаят останалите физици.
Това даже и Пурко го знае... :)
И понеже въпроса е с труден, да не кажа невъзможен отговор, го замитаме под килима.
Изобщо да не повдигам въпроса за оживяването на избухналото Яйцесъдържимо, че там как ще борим Втори принцип на термодинамиката с тая еволюция също не ми е много ясно... :)

27.12 2015 в 23:32


Нищото може и да експлоАдира, и това сигурно би било смешно. А според Теорията на Големия взрив, е екплодирало все пак Всичкото, събрано в някое си първично яйце. Сега, как стана тая работа не помня, което вярно - вярно. Бехме ного пияни, гражданино следовател, и кой го гръмнА тва - не вденАх, може и яз да съм бил.
Известно е, че специална структура на бомба, може да създаде предварително зададени зони на поражение. Преимуществено в една посока, или сферично, цилиндрично, в избрана равнина. По-сложна бомба, може да създаде още по-засукани зони, което военните не използват, та не знам дали някой го прави. Ние обаче изобщо не си представяме какво е имало в това първично яйце, понеже не знаем нищо за материята и времето при предполагаемата му сюрреалистична плътност. Поради което и не знаем конструкцията на такава бомба, създадена от свръхцивилизация. Което пък повдига въпроса щом е можела да направи това, от какъв зор и е било да допуска колапса на текущата, своя, Вселена. Ако приемем хипотезата за пулсиращата Вселена.

27.12 2015 в 18:54

Винаги ми е било забавно като започнат да ми обясняват как Нищото експлоадирало, образувало Всичко, че даже и Живот му вдъхнало.
А колкото повече и по-мастити титли стоят пред името на човека, толкова повече ме напушва на смях... :)
Честито Рождество Христово, весело посрещане на Новата Година и успех на всички!