Слънчевата сонда „Паркър“ стана най-бързият обект, създаден от човека за всички времена

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2021 в 08:37 8624 0

Концепция на художник за слънчевата сонда Parker. Кредит: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Слънчевата сонда на НАСА Parker предоставя важна нова информация за това, какво става вътре в Слънцето и за да го направи, чупи рекорди отново и отново.

Миналата седмица тя стана не само най-близкия до Слънцето човешки обект, но и най-бързият досега, счупил собствените си предишни рекорди. Той се движи през външната атмосфера на Слънцето със скорост 532 000 километра в час.

За да ви дадем представа за това постижение, нека го поставим в друг контекст: това е около 0,05 процента от светлинната скорост.

Слънчевата сонда вече имаше рекорд за най-бърз обект, създаден от човек, с 393 044 км/ч и за най-близкия до Слънцето с 18,6 милиона километра, записан през февруари 2020 г. Сега чупи и този рекорд, като се приближава на 10,4 милиона километра от нашата звезда. И е настроен да отиде още по-близо до нея и по-бързо. Сондата ще достигне най-близкия си подход след още 4 години, използвайки близко преминаване покрай Венера, което като прашка ще помогне на сондата да се доближи до Слънцето.

В крайна сметка космическият кораб ще навлезе в изключително близка орбита около Слънцето, като ще се доближи само до 8,5 пъти радиуса на Слънцето от слънчевата повърхност. Следващият подход към Венера е на 16 октомври тази година, а следващата най-близка рекордна среща със Слънцето ще бъде на 21 ноември.

При последния си най-близък подход през 2025 г. сондата ще достигне скорост от 690 000 километра в час, или 0,064 процента от скоростта на светлината.

Дотогава "Паркър" ще продължи да изпраща невероятни изображения на своите приключения в Слънчевата система.

Това изображение от инструмента WISPR на слънчевата сонда Parker показва коронален стример, видян над източния край на Слънцето на 8 ноември 2018 г., когато космическият кораб е бил на около 27,2 милиона км от повърхността на Слънцето. Юпитер може да се види под лентата. Кредит: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Източник: NASA’s Parker Solar Probe Just Became The Fastest Human-Made Object Of All Time, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !