НАСА получи първите данни от слънчевата сонда Parker Solar

Апаратът е предал 22 гигабайта информация - това е с 50 процента повече, отколкото очакваха учените.

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 август 2019 в 17:35 7303 1

Космическата сонда на НАСА Parker Solar Probe, чиято мисия е да лети около Слънцето и да изследва неговата корона, стартира на 12 август 2018 г. Официалният сайт на мисията съобщи, че преди няколко дни е приключил изтеглянето на данните, събрани от сондата по време на двете близки прелитания - първото се случи през есента на 2018 г., второто - този април.

Общо са предадени 22 гигабайта информация,  което е два пъти повече, отколкото очакваха астрономите. 

Мисията ще бъде революционна по замисъла си, безпрецедентен опит да достигне и изследва фотосферата - повърхността на нашето Слънце и да отговори на въпроси, вълнували учените от десетилетия.

По време мисията, чийто край е планиран за 2025 г., учените се надяват соларната сонда „Паркър“ да събере достатъчно информация, за да реши  някои от най-важните загадки на Слънцето. Сред тях е загадъчното "магнитно присъединяване, което предизвиква слънчевите изригвания.

Магнитно присъединяване. Източник: NASA/Goddard/Conceptual Image Lab

Апаратът ще извърши общо 24 обиколки около Слънцето, като при последните три космическият кораб ще прелети на разстояние от 6,3 милиона километра от повърхността на Слънцето. Това е около седем пъти по-близо, отколкото който и да е космически кораб е стигал до нашата звезда. Т

При навлизането си в короната на нашата звезда сондата може да направи много детайлни измервания като проследи магнитните полета и хване няколко слънчеви частици без да изгори. Изследователите се надяват да научат повече за короната - тази загадъчна свръхгореща "атмосфера" на Слънцето.

Космическият апарат е оборудван с инструменти за изучаване на магнитното поле и измерванията на плазмата и слънчевия вятър - непрекъснатият поток от заредени частици, изхвърлян в космоса от короната. По-доброто разбиране на процесите, управляващи слънчевия вятър, ще доведат до по-добри прогнози на "космическото време", което е много важно за пилотираните космически кораби, особено в контекста на пилотираните мисии до Марс, които ще се проведат през 20-те.

Космическият апарат и инструментите му са защитени от слънчевата топлина със щит, дебел 11см, от въглероден композит, който ще трябва да издържа на температури, които достигат почти 1400º С, но ще запази ниска температура за полезния товар на космическия кораб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.08 2019 в 09:01

ето това може да се нарече слизане в ада