Слънчевата сонда Паркър прелетя близо до Слънцето за трети път

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2019 в 00:00 5735 0

Илюстрация на соларна сонда Паркър на фона на Слънцето. Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center

Слънчевата сонда на НАСА "Паркър" преживя перихелия си за трети път в неделя на 1 септември, точката в елиптичната й орбита, в която е най-близо до Слънцето.

В 8:50 ч. българско време тази точка беше достигната и сондата бе само на 24 милиона километра от слънчевата повърхност. Скоростта ѝ тогава бе повече от 340 000 км/час. След преминаването през перихелия техниците от лабораторията за приложна физика към Института Джон Хопкинс в Лоръл, Мериленд, получиха сигнал от слънчевата сонда "Паркър", че е издържала на близкия подход и че всички инструменти работят. В следващите години нейният перихелий ще бъде все по-близо до слънцето. През 2025 г. се очаква Слънцето да е само на 6,16 милиона километра и скоростта му да е не по-малка от 690 000 км/ч. С такава скорост полетът от Земята до Луната ще трае само половин час.

Сегашната позиция на соларната сонда Parker. Кредит: НАСА.

Инструментите на борда на сондата все още събират данни за Слънцето. Само на 20 септември, когато разстоянието до Слънцето е 0,5 астрономически единици (1 AU (астрономическа единица) е равна на разстоянието Земя-Слънце и е 149 милиона км), те ще бъдат изключени.

Слънчевият вятър, изтичането на материал от Слънцето, заедно с единичните изригвания на слънчева материя, наречени изхвърляне на коронална маса, пренасят магнитното поле на Слънцето през хелиосферата, влияейки върху Земята и други планети.
Кредит: NASA’s Goddard Space Flight Center/Scientific Visualization Studio/Greg Shirah

Това изображение от инструмента WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) на слънчевата сонда "Паркър" показва коронален стример (йонизиран канал в газ), видян над източния край на Слънцето на 8 ноември 2018 г. в 1:12 ч. EST. Короналните стримери са структури от слънчеви материали в атмосферата на Слънцето - короната, които обикновено преобладават в райони на повишена слънчева активност. Фината структура на стримера е много ясна, като се виждат най-малко два лъча. Когато е правено това изображение слънчевата сонда "Паркър" е на около 27 милиона километра от повърхността на Слънцето. Яркият обект близо до центъра на изображението е Меркурий, а тъмните петна са резултат от корекция на фона. Кредит: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Тази трета среща, която бе на приблизително същото разстояние от Слънцето и скорост като първите две, но се различава по това, че четирите инструментални пакета на космическия кораб са били включени и са събирали данни за по-дълъг период от други перихелии.

По време на тази трета слънчева среща екипът на мисията включи инструментите, когато космическият кораб бе на около 0,45 AU. Приборите ще бъдат изключени, когато слънчевата сонда "Паркър" е на около 0,5 AU от Слънцето от изходящата страна, което ще се случи на около 20 септември. За предходните две перихелия инструментите бяха изключени  на 0,25 AU преди и след завършването на близкия подход.

Този видеоклип показва действителни данни от обсерваторията за слънчеви и наземни взаимодействия на НАСА STEREO-A (Solar and Terrestrial Relations Observatory Ahead), заедно с местоположението на слънчевата сонда "Паркър", докато лети през външната атмосфера на Слънцето по време на първата си близка среща със Слънцето през ноември 2018 г. Кредит: NASA/STEREO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !