SpaceX изстрелва ракета за втори път тази година

Божан Божков Последна промяна на 17 февруари 2017 в 16:37 2912 0

Кредит SpaceX

След като експертите на SpaceX разкриха причините за експлозията на Falcon 9 в края на август миналата година, компанията на Илън Мъск бързо наваксва с изоставането в разчетите за следващите полети. На 14-и януари от военната база "Вандербилт" в Калифорния Falcon изведе в орбита 10 малки сателита на Iridium Communications, както и за пореден път успешно приземи първата степен на плаваща платформа в Тихия океан.

Утре, 18-и февруари компанията се връща на Кейп Каневерал, като изстрелването ще бъде от историческата площадка 39А, от която са излитали мисиите Аполо, Скайлаб, както и много от полетите на Космическата совалка.

До сега мисиите на Falcon излитаха от Station Space Launch Complex 40, но знаем, че съоръженията там пострадаха силно при миналогодишната експлозия и явно ще мине време, преди да бъдат отново използваеми.

Причината за миналогодишната експлозия се оказа дефект в един от резервоарите за течен хелий, използвани за да може течният кислород, използван като окислител да бъде охладен до по-ниски температури, което помага да се зареди повече кислород в по-малък обем.

През 2015-а SpaceX загуби друга ракета, малко след изстрелването, като тогава вината не бе на компанията, а в резултат на дефектна скоба, доставена от друга компания, неотговаряща на спецификациите.

Утрешният полет има за цел да достави посредством кораба Dragon 2 тона и половина провизии, оборудване и материали за научни експерименти до Международната космическа станция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !