Защо Мъск се качи на влака на Тръмп?

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2017 в 10:00 10351 2

Кредит YouTube

Тези дни в Huffington Post се появи една много остра статия, която твърди, че Мъск е принуден да поддържа Тръмп, за да не изгуби държавна подкрепа, защото без нея неговите компании са обречени.

Предлагаме ви статията без редакторска намеса.

Трудни времена настанаха за "зеления гуру" Илън Мъск.

Първо, президентът Тръмп, срещу когото Мъск бе по време на предизборната кампания, го назначава в своя стратегически и политически форум и съвет за производство. След това Мъск скъсва с екологичната общност и поддържа Рекс Тилърсън (Rex Tillerson), бивш изпълнителен директор на Exxon Mobil, за поста на държавен секретар на САЩ. Либералите приеха това като предателство и изпаднаха в ярост. "Какво ти обещаха в златната стая?" - постна на Мъск някой в Twitter.

На второ място, Мъск започна да защитава спорната забранатана  Тръмп за влизане мюсюлмани в САЩ, отговаряйки на туита: "След като се прочете указа, изглежда много по-добре, отколкото се описва от левите". Това предизвика още по-рязък отговор от либералите. Една група, Americablog, отиде толкова далеч, че съдаде онлайн петиция искаща Мъск да скъса с Тръмп. "Стига!" - обяви групата. "Кажете на Мъск да спре да защитава расизма на Тръмп, дойде време да изхвърли Тръмп.

През почти цялата си кариера Мъск внимателно си създаваше образ на безкомпромисен защитник на околната среда, което го направи симпатичен на левите. Защо тогава рискува репутацията си, най-ценният си актив, защитавайки Тръмп? Отговорът е прост. Той няма друг избор. Неговите предприятия са зависими от федералното правителство и все още не носят печалба.

След като компанията SpaceX бе спасена от фалит през 2008 г. с първия си държавен контракт, космическата компания на Мъск продължава да функционира само, защото получи 6.5 милиарда долара от договори с НАСА и американските военни. След SolarCity, компания, която се занимава с инсталиране на слънчеви панели на покривите, стана публична, тя нямаше дори едно единствено тримесечие на печалба въпреки данъчните облекчения, които трябваше да помогнат да се намали цената на панелите. През ноември 2016 SolarCity бе толкова близо до фалит, че Мъск бе принуден да я спаси като Tesla закупи компанията за 2.6 милиарда долара.

Но и самата Tesla, компанията на Мъск за производство на електроавтомобили, постоянно имаше и все още има сериозни финансови проблеми, независимо от факта, че правителството й предостави данъчни облекчения, за да се намали цената на автомобилите. От 2010 г., когато компанията стана публична и до третото тримесечие на 2016 Tesla бе печеливша само две тримесечия. Показателите за четвъртото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани до 15 февруари, не изглеждат много по-добре. Анализаторите очакват още едно тримесечие на загуба. Което е още по-лошо, възниква въпросът за ликвидността. Tesla заявява, че има 3,20 милиарда долара наличност в началото на четвъртото тримесечие, но до половината от нея ще бъдат изразходвани за плащания на доставчици и кредитори и необезпечени парични активи, като например депозити на автомобили и споразумения за обратно изкупуване.

Мъск, Форд, Тръмп и др. Източник: Freedom Of Press/YouTube

Има и други проблеми. Освен с хроничната нерентабилност Tesla сега трябва да поеме и задълженията на SolarCity, не само 3 милиарда долара дълг към момента на придобиване, но също така и отрицателния баланс. Изправени пред риска, че парите свършват Мъск направи това, което заявяваше по-рано, че никога няма да направи. В третото тримесечие Мъск в обращение към инвеститорите заяви, че през четвъртото тримесечие ще са толкова добре, че няма да има нужда да се привличат допълнителни средства. Но през декември, използвайки две кредитни линии в Deutsche Bank, Мъск натрупа още 500 милиона долара дълг. И през януари 2017 SolarCity обяви за планове си да събере 145 милиона долара потребителски дълг чрез предлагане на облигации.

Ситуацията се усложнява от факта, че през четвъртото тримесечие стана ясно, че Tesla няма да постигне обявените производствени цели за годината. От 83922 произведени автомобили 3300 не достигнаха да се изпълни планираното. Заради това Bank of America/Merrill Lynch публикуваха суров обвинителен акт: "Модел S е в производство в продължение на четири години и обясненията за производствени проблеми изглеждат все по-малко убедителни. Производство на Модел S просто пада. Освен това рекламните твърдения за увеличаване на обема на производството с 64% до 83 922 през 2016 година прикриват факта, че общото производство на Tesla е по-малко от една трета от обема на производството на обикновен автомобилен завод ... Ние смятаме, че в близко бъдеще обемът на производството трябва да достигне висококачествена критична маса така, за да се създаде постоянна реална печалба и оборот, които да могат да финансират бъдещите планове на компанията".

Източник: thedetroitbureau.com

Нестабилното състояние на бизнес империята на Мъск обяснява защо той се качи на влака на Тръмп. Мъск може да поиска краткосрочни привилегии от правителството като данъчни облекчения за слънчева енергия. Но ако компаниите на Мъск продължат да са нерентабилни, а по всички признаци, че това ще се случи, и той повече няма да може да запази капиталите си, Мъск може да се наложи да се обърне към Тръмп и правителството за по-голяма подкрепа. Поради това в близко бъдеще не трябва да се очакват Мъск да скъса с Тръмп. За съжаление за Мъск, това може да развали отношенията му с прогресистите, които доскоро бяха неговите най-верните поддръжници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

2

Кристиян Димитров

03.02 2017 в 22:44

Защото човека си е направил сметката. Знае, че ако либералите бяха спечелили щяха да отритнат и заклеймят всички поддръжници на Тръмп. Тръмп от своя страна е готов да наеме всеки, който би могъл да му помогне. Мъск е достатъчно интелигентен, за да си направи тази сметка.

9007

1

Plamen Chardakliev

03.02 2017 в 11:15

ДОбре е да споменете и мнението на Мъск

http://www.parabolicarc.com/2017/02/02/musk-defends-cooperation-trump-administration/elon_musk_immigration_message_5 00/