Дефектна скоба е причина за взрива на ракетата Falcon 9 нa SpaceX (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2015 в 06:17 3325 0

Кредит НАСА

Дефектна метална скоба във Falcon 9 нa SpaceX вероятно e предизвикала експлозията, която унищожи ракетата минути след излитането й миналия месец, заяви в понеделник шефът на компанията Елон Мъск.

Основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Елон Мъск обсъди аварията на ракетата носител CRS-7, която се случи на 28 юни с ръководителя на програмата МКС в НАСА, Майкъл Сафредини (Michael T. Suffredini). Дискусията се проведе по време на конференцията ISSRDC 2015.

Дефектна скоба или опора, която поддържа резервоара с хелий в Falcon 9, необходим за повишаване на налягането резервоара с течен кислород в горната степен на двигателя, е най-вероятната причина за инцидента миналия месец, каза Мъск, предаде Reuters.

Елон Мъск заяви, че опорите, чиито доставчик отказа да назове, са пресметнати и сертифицирани да издържат на 10000lb (4536кг) натоварване при обичайно от 3500lb (1588кг). Но по време на проверките, инженерите на SpaceX са открили, че някои опори са дефектни и се чупят дори при 2000lb (907кг).

"Това не е пет пъти по-ниско от обявената якост, което е доста побъркващо", коментира Мъск.

"Изглежда, че ключова опора, която закрепва един от контейнерите хелий, се е счупила. В резултат на това контейнерът хелий се е забил в горната част на резервоара с висока скорост ", сподели Мъск пред репортери на конференцията.

SpaceX не само възнамерява да закупува нови крепежни елементи, най-вероятно от друг продавач, но и да изпита всеки един преди монтиране в резервоарите на ракетата, заяви Мъск.

Резултатите са предварителни, добави той.

Освен лошите опори, SpaceX търси други проблеми, които може да са причинили или допринесли за произшествието, както и всички потенциални проблеми, които биха могли да повлияят на бъдещите полети.

Ракетите Falcon 9 на SpaceX успешно са летели 18 пъти от дебюта си през 2010 г. до провала на 28 юни. 

"Това е първият път, когато имаме провал за седем години, така че мисля, че до известна степен компанията ни като цяло стана може би малко самонадеяна", призна Мъск.

Мъск съобщи, че полетите на ракетите Falcon няма да бъдат възобновени до септември най-рано. Компанията също така планира да отложи дебютния полета на своята тежка ракета носител Falcon от тази година до пролетта на 2016.

"Очевидно това е тежък удар за SpaceX, а ние се отнасяме към нашите стартове изключително сериозно. Всеки, който е въвлечен в разследването на инцидента се фокусира върху това. В този случай, данните много трудно да се поддават на тълкуване. Ще изразходим за разследването толкова време, колкото е възможно, обсъждайки инцидента с НАСА, FAA и други наши клиенти. Ще проучим всички подробности и ще направим всичко, за да максимизираме вероятността за успех на бъдещите мисии", - заяви Мъск.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !