Транспортният кораб Dragon избухна веднага след старта (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 07:18 7349 2

Кредит НАСА

Кадър от видеото от взривяването на ракетата. 28.06.2015, 17:24 (б.вр.)

Ракетата Falcon 9 с транспортния кораб Dragon на компанията SpaceX стартираха вчера, 28 юни в 17:21 (бълг. време) към Международната космическа станция (МКС), но се взривиха на 3-тата минута след старта, съобщи НАСА.

Изстрелването се състоя в 17:21 бълг. време от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида, САЩ). Аварията, по предварителни данни, е станала 2 минути 19 секунди след старта. Dragon трябваше да се скачи с Международната космическа станция във вторник, 30 юни.

В изявление от Чарлз Болдън, администратор в НАСА по повод загубата в неделя на мисията на SpaceX Commercial Resupply Services 7  (CRS-7) се казва:

"Ние сме разочаровани от загубата на най-новата снабдителна мисия на SpaceX до Международната космическа станция. Въпреки това, астронавтите са в безопасност на борда на станцията и имат достатъчно провизии за следващите няколко месеца. Ще работим в тясно сътрудничество с SpaceX, за да се разбере какво се е случило, да се реши проблема и да се подновят полетите. Програмата за търговски товари е проектирана така, че да може да понесе загуба на товарни кораби." 

"Товарният кораб "Прогрес" е готов да стартира на 3 юли, последван през август от японският полет HTV."

"SpaceX е доказал изключителните си възможности в първите си шест товарно снабдителни мисии до станцията и знаем, че може да продължи успешно. Ние ще работим заедно и ще подкрепяме SpaceX, за да се прецени какво се е случило, да се разбере спецификата на повредата и да се коригира, за да продължим напред. Искаме да напомним, че космическите полети са едно невероятно предизвикателство и ние се учим от всеки успех и всеки неуспех. Опитът от старта днес няма да ни разколебае за нашата амбициозна програма пилотирани космически полети. "

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2015 в 23:09

Това не е провал - в техниката всичко се случва.
Всяка сложна система има вероятност за откази. Летателните апарати са много чувствителни към технически проблеми поради естеството на средата в която работят. Има и ред системи, които разрушават апарата, за да не причини проблеми на хората живеещи на земята.
Дълбоководните системи също са чувствителни, но там поне няма самоликвидатори.

Нека не разделяме науката на политически зони - просто в нея няма граници...

29.06 2015 в 10:14

Голяма подигравка беше с руснаците като се провали тяхната мисия. За техните Чалинджър и други провали, вкл. този, нищо не казват.