Версии за аварията на Falcon 9 (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2015 в 14:17 6242 2

Кредит NASA

Кадър от взривяването на Falcon 9.

В неделя в третата минута след излитането на ракетата носител Falcon 9 с товарния кораб Dragon настъпи авария. Надеждите, че причините за инцидента бързо ще бъдат официално оповестени, не се оправдаха. И в мрежата плъзнаха предположения за евентуалните причини.

По Twitter Елон Мъск на 29 юни съобщи, че след няколко хиляди човекочаса работа причините все още са неизвестни и от тогава няма нищо ново.

Какви са фактите

Ето какво са видяли тези, които са гледали предаването:

2:19 минути от началото на полета в челната част на ракетата се появява бял облак. Размерите на облака говори за много сериозна авария - очевидно изтича ракетното гориво - течен кислород и керосин. След три секунди на видеото може да се види конуса на кораба, отскубнат поради неизвестен процес и отлитащ настрани. Двигателите на първата степен работят още цели десет секунди, осветявайки облака. Едва в 2:29 първата степен се губи от кадър, а от разрастналия се облак летят вече малки фрагменти.

Очевидно е, че нещо много сериозно се е случило в горната част на ракетата носител. Но кое е точното място трудно мобе да се укаже. Не е ясно дори дали аварията започва във втората степен или на самия кораб.

Ето видео от друг ъгъл:

Надеждата, че камерите на борда на самата ракета ще покажат нещо повече, не се оправдава - едната изключва почти веднага, а другата показва безполезна картина на разкъсания и въртящ се кораб (мониторите вдясно горе):

Ентусиасти са направили и видео на забавен кадър на инцидента:

Какво може да се научи от туитовете на Елон Мъск

Елон Мъск споменава интересни подробности в Twitter:

There was an overpressure event in the upper stage liquid oxygen tank. Data suggests counterintuitive cause.
— Elon Musk (@elonmusk) 28 июня 2015

"В резервоара с течен кислород на втората степен се наблюдава свръхналягане. Данните показват нелогична причина."

Коментар: От това, което е писано, не е ясно, кога се е появило повишението на налягането и колко дълго е продължило. А "counterintuitive" означава и "неочаквано", и "нелогично" и дори "противоречащо на здравия разум".

Cause still unknown after several thousand engineering-hours of review. Now parsing data with a hex editor to recover final milliseconds.

— Elon Musk (@elonmusk) 29 июня 2015

"След няколко хиляди човекочаса инженерен анализ, причината все още е неизвестна. С помощта на HEX-редактор се водят опити да се извлече информация за последните милисекунди за полета."

Коментар: Ако се опитват да извлекат данните от последните милисекунди, то очевидно, процесът на аварията е много бърз.

Всичко е наред до 1:20

Двойната следа в 1:20 минута е нормален ефект на Прандтл-Глоерт, който в дадения случай означава приближаване към скоростта на звука. Двете области на мъглата се създават от двата обтекателя на слънчеви панели. Картината изглежда напълно нормално.

Как изглежда втората степен при монтажа и тестовете

Горната част на втората степен на кораба.

Версии

  1. Разрушаване на резервоара с течен кислород на втората степен поради недостатъчна здравина. Поради грешка в проектирането, нарушения на технологията на производство или небрежно боравене по време на подготовката за старта резервоарът с течен кислород на втората степен се оказва по-малко здрав, отколкото е необходимо. В третата минута ракетата навлиза в област на максимален динамичен натиск, първата степен почти е отработена, ракетата се ускорява много активно. Резервоарът не издържа и се разрушава. Версията е вероятна, защото нарушението не може да се прояви в телеметрията. Пукнатина или дупка може да бъде открита от скоростта на загубата на налягане.
  2. Разрушаване на горивната помпа. Също може да се случи много бързо - балонът на помпата е под много високо налягане и може да се взриви. Осколките да разбият стените на резервоара и кабелите на телеметрията, така че да няма време аварията да попадне в данните на телеметрията
  3. Отказ на системите за нагнетяване / дренаж на горивото. Грешка в системата за управление или отказал клапан може да създадат твърде голямо налягане, на което резервоарът на втората степен не може да издържи. Проблемът вероятно е бил прекалено бързото нарастване на налягането.
  4. Разрушаване на кораба. Сервизният модул на Dragon не може да издържи на тежки натоварвания и се разрушава. Корабът бие по горната част на степента и тя се унищожава. Проблемът е, че това трябваше да се установи от телеметрията.
  5. Нарушаване на укрепването на апаратурата за скачване. Това е много тежка апаратура, разположена в товарния отсек и ако не е добре закрепена, може да се освободи и да удари втората степен. 
  6. Разрушаване на преходника от кораба към втората степен. Повтаря се сценарият от т. 4, но в този случай не се разрушава корабът, а крепежът към втората степен.

Това са версиите на форумците от сайта на  списание "Новости Космонавтики" и Online Spaceflight101.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 21:36

На тоя Мерлин не се включват. Охлаждането на двигателя и керосина в полет става не с прокачка, а от дренажа на кислородния резервоар. Значи нещо е станало или с кислородния балон, или с дренажа му. Което най-вероятно ще значи грешка в зареждането на ракетата. Или производствен дефект, разбира се.
Най-странното е, че толкова време вече не могат да кажат какво е станало. Защо е станало, може да е и сложен въпрос.

03.07 2015 в 19:25

Включват се помпите на втора степен, без да се запалват двигателите.